STRAH OD MONOPOLA

Microsoft zbog Europske unije odvaja Teams od Officea

Microsoft zbog Europske unije odvaja Teams od Officea
Depositphotos

Microsoft je priopćio da će odvojiti Teams od Officea i olakšati rad konkurentskih proizvoda s njegovim softverom, ali kritičari kažu da će možda trebati učiniti više kako bi odvratio moguću antimonopolsku kaznu u Europskoj uniji.

Predložene promjene došle su mjesec dana nakon što je Europska komisija pokrenula istragu o Microsoftovom povezivanju Officea i Teamsa, nakon pritužbe konkurentske aplikacije za razmjenu poruka Slack u vlasništvu Salesforcea 2020. Ti potezi bili su slični preliminarnim ustupcima koji nisu riješili regulatorne probleme. Agencija EU-a za provedbu tržišnog natjecanja rekla je da prima na znanje najavu tvrtke i odbila daljnje komentare. Komisija bi mogla podići službene optužbe protiv tvrtke do kraja godine, osim ako se ne potvrdi da nema elemenata za nju.

Teams je besplatno dodan u Office 365 još 2017. Na kraju je zamijenio Skype for Business i stekao na popularnosti tijekom pandemije koronavirusa, dijelom zahvaljujući videokonferencijama.

"Najavljujemo proaktivne promjene za koje se nadamo da će početi rješavati ove probleme na smislen način, čak i dok istraga Europske komisije traje i mi s njom surađujemo", rekla je Nanna-Louise Linde, potpredsjednica Microsofta za europske vladine poslove.

Rekla je da se promjenama nastoje riješiti dvije zabrinutosti EU-a, "da bi korisnici trebali moći odabrati poslovni paket bez Teamsa po nižoj cijeni od one s uključenim Teamsom te da bismo trebali učiniti više kako bismo olakšali interoperabilnost između suparničkih rješenja za komunikaciju i suradnju i Microsoft 365 i Office 365 paketa".

Promjene, koje stupaju na snagu 1. listopada, primjenjivat će se u EU i Švicarskoj.

Microsoftovim ključnim poslovnim korisnicima, koji predstavljaju većinu komercijalnih poslova tvrtke u Europi, bit će dopušteno prijeći na verziju Officea koja isključuje Teams po cijeni dva eura mjesečno nižoj nego s Teamsom. Novi poslovni korisnici mogu kupiti Teams samostalno i zasebno za pet eura mjesečno.

Uvest će se novi resursi za podršku kako bi se pomoglo korisnicima i nezavisnim dobavljačima softvera koji žele ukloniti podatke iz Teamsa i koristiti ih u drugom proizvodu. Microsoft će također razviti novu metodu za smještaj web-aplikacija sustava Office unutar konkurentskih aplikacija i usluga slično onome što radi s timovima.

Ulozi su visoki za američkog tehnološkog diva koji je platio 2,2 milijarde eura (2,40 milijardi dolara) u protumonopolskim kaznama EU-a u prethodnom desetljeću zbog povezivanja ili spajanja dva ili više proizvoda zajedno.