PROCURILI DOKUMENTI

Microsoft planira "preseliti" Windows 11 u cloud za sve korisnike

Microsoft planira "preseliti" Windows 11 u cloud za sve korisnike
Depositphotos

Prema internim dokumentima koji su objavljeni u javnosti kao dio Microsoftove pravne bitke s Federalnom trgovinskom komisijom oko njegove akvizicije Activision Blizzarda, Windows 11 bi uskoro mogao biti dio cloud okruđenja za korisnike.

Naime, dok Microsoft već nudi ovo kao uslugu za poslovne korisnike, pod imenom Windows 365, dokumenti pokazuju da se planira postaviti operativni sustav u cloud i za sve ostale. To znači da uskoro postoji šansa da će se moći streamati i koristiti Windows 11 na bilo kojem uređaju koji korisnik posjeduje.

Microsoft spominje da je dio njegovih ciljeva za fiskalnu 2022. bio planiranje "razvoja računala u cloudu sa sustavom Windows 365". A sad, kompanije želi "na Windows 365 temeljima izgraditi širu priču kako bi omogućila potpuni Windows operativni sustav koji se prenosi iz clouda na bilo kojem uređaju."

Ipak, možda je najzanimljiviji aspekt onaj gdje Microsoft spominje da želi "iskoristiti moć clouda i klijenta kako bi omogućio poboljšane usluge koje pokreće umjetna inteligencija te potpuni roaming digitalnog iskustva korisnika.

Ovo upućuje na određene stvari koje je Microsoft već postigao s Windows 365, poput integracije s Task Viewom u Windows 11 ili Windows 365 Boot za pokretanje računala u cloudu čim se korisnik prijavi na fizičko Windows računalo.

Microsoft već duže vrijeme ulaže u cloud i ima mnogo uspjeha. Ima Xbox Cloud Gaming za potrošače, a usluge poput Microsoft Officea u potpunosti su prešle na cloud tijekom godina. Dakle, prirodan je izbor donijeti i Windows u takvo okruženje.

Nije ni to prvi put da se spominje ovako nešto. Zac Bowden iz Windows Centrala prethodno je primijetio interne dokumente koji predlažu značajke za verziju Windowsa 365 za potrošače, kao što je opcija za roditelje da se prijave u računalnu sesiju u cloudu djeteta, uz mogući trošak od deset američkih dolara mjesečno.

Naravno, ništa od ovoga još nije službeno pa ćemo morati pričekati i vidjeti hoće li Microsoft uistinu krenuti sa svim ovim promjenama.