Microsoft o razlogu zašto Windows Defender ne postiže tako dobre ocjene kao ostali antivirusi

Microsoft o razlogu zašto Windows Defender ne postiže tako dobre ocjene kao ostali antivirusi

Foto: Antonio Jularić

Microsoftov Windows Defender na posljednjem je antivirusnom testiranju njemačkog AV-Testa bio sedmi od 15 alata za zaštitu, što je nekako uobičajena slika i nimalo se ne sviđa ponajvećoj tehnološkoj kompaniji. Zato iz nje poručuju da ti neovisni testovi ipak ne nude realno stanje stvari te pojašnjavaju o čemu se zapravo radi.

Istina jest da se Microsoftu srušio rejting na testiranju zbog činjenice da dok radi usporava instalaciju programa i aplikacija, a uz to je i krivo identificirao 16 legitimnih programa te ih svrstao u malware. No, kad se radi o samoj zaštiti, ona je stopostotna i taj detalj Microsoft uporno ističe, možda više nego prije jer napokon uistinu i jest konkurentan na AV tržištu.

"Windows Defender je samo polovica zaštite koju korisnici imaju na raspolaganju. Postoje još mogućnosti kao Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) komponente kao Smartscreen, Application Guard i Application Control", navode u Microsoftu.

Uz takvu kompletnu zaštitu teško da korisnicima trebaju alati "treće strane" da bi zaštitili sustav koji žele zaštititi. A takvo stanje stvari može se zahvaliti strojnom učenju, na koje su u Microsoftu ponosni. Pa zbog toga demantiraju AV-Test po pitanju posljednjih rezultata.

"Istina jest da su dva primjerka "iskliznula" Windows Defenderu prilikom testiranja pa nisu bila zabilježena na adekvatan način, no Defender ATP ih je zamijetio i to bi trebalo biti uvršteno u buduća testiranja jer ipak je riječ o kompletnom proizvodu. Nadamo se da će neovisni testeri evoluirati što se metodologije testiranja tiče", istaknuo je Microsoft.

Ali, ono što ostaje i dalje glavni problem nije prepoznavanje malwarea, već tretiranje legitimnog softvera kao malwarea, što korisnicima ipak narušava iskustvo korištenja Windows operativnog sustava. No, radi se i na tom segmentu uvelike pa ćemo vidjeti napredak možda vrlo brzo.

Još iz kategorije

WMF dovodi 150 predavača i bit će prvi bez jednokratne plastike

WMF dovodi 150 predavača i bit će prvi bez jednokratne plastike

14.09.2019. komentiraj

Na 12. izdanju najvećeg komunikacijskog festivala u regiji koji se održava od 19. do 22.9. u Rovinju, po prvi puta će se koristiti posebno dizajnirane perive čaše kako bi se smanjilo korištenje i bacanje jednokratne plastike. Na čašama će uz logo festivala biti otisnuta i prigodna poruka kako korištenjem ove čaše čuvamo planetu. Nakon korištenja, posjetitelji će čašu moći ponijeti kući kao dodatni suvenir s najboljeg Weekenda u godini.

Riješene nesuglasice u OSC-u

Riješene nesuglasice u OSC-u

13.09.2019. komentiraj

Ovog smo tjedna izvijestili o događajima unutar udruge Osijek Software City uoči i nakon konferencije KulenDayz. Cijela je priča dobila zadovoljavajući završetak, odnosno nisu se dogodili veći potresi, a nadamo se da problema neće biti ni u budućnosti.

50 američkih saveznih država i teritorija otvara istragu protiv Googlea

50 američkih saveznih država i teritorija otvara istragu protiv Googlea

13.09.2019. komentiraj

Google se nalazi u ozbiljnim problemima jer grupa 50 saveznih američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv njega zbog (pre)dominantne pozicije na tržištu internetskog oglašavanja. Ukratko, kao i u Europskoj uniji, tako se u Sjedinjenim Američkim Državama, Google ima problema s monopolizmom.