STARTUP DISCOVERY DAY

Microsoft na konferenciji u Zagrebu otkrio kako umjetna inteligencija pomaže startupima

Microsoft na konferenciji u Zagrebu otkrio kako umjetna inteligencija pomaže startupima

Microsoft for Startups Discovery Day konferencija, održana u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), okupila je predstavnike startup zajednice iz Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Islanda. Tijekom programa mogli su saznati koje su prednosti pridruživanja programu Microsoft for Startups Founders Hub, više o razvoju AI rješenja uz pomoć Azure AI services te integraciji AI asistenta Copilot.

Umjetna inteligencija pruža mogućnosti razvoja za startupe različitih veličina i razina zrelosti, uključujući Infobip i sudionike Microsoft for Startups Founders Huba – tvrtke kao što su Agrivi i VendueTech. Te tri hrvatske tvrtke podijelile su svoje razvojne priče tijekom konferencije.

Govornici iz Microsofta objasnili koje su prednosti pristupanja startupa Founders Hubu: od mogućnosti korištenja Azure kredita u vrijednosti do 150.000 USD i besplatnog pristupa modelima generativne AI do pristupa ponudama Microsoft partnera posebno kreiranim za startupe te 1:1 mentoriranja i savjetovanja s Microsoft stručnjacima i inženjerima za rješavanje tehničkih i poslovnih izazova.

Poseban naglasak bio je na korištenju umjetne inteligencije u razvoju proizvoda, a istaknuti su i najčešći primjeri korištenja Azure AI: za chat, analizu govora, izradu vlastitog copilota, generiranje sadržaja i hiper personalizaciju.

Vidljiv je trend porasta ulaganja u AI startupe. Primjerice, podaci Crunchbasea pokazuju da je 2023. godine više od 25 posto svih investicija u američke startupe išlo onima koji koriste umjetnu inteligenciju, što je više no dvostruko u odnosu na prosječnih 12 posto u razdoblju od 2018. do 2022. Složili su se da će trend financiranja AI projekata nastaviti rasti i da će mnogi koristiti umjetnu inteligenciju da ponude novi pristup postojećim procesima i načinima rada.  

Microsoft for Startups Discovery Day je predstavnicima hrvatske i slovenske startup zajednice pružio i mogućnost da se susretnu s potencijalnim investitorima te korisna znanja i resurse koji im mogu pomoći da ubrzaju svoj razvoj i iskoriste snagu umjetne inteligencije za rast.