OFFICE 2024

Microsoft je napravio veliku stvar za one koji nisu ljubitelji pretplatničkih modela

Microsoft je napravio veliku stvar za one koji nisu ljubitelji pretplatničkih modela

Praktički sve je u današnje vrijeme okrenuto pretplatama, od streaminga, clouda pa čak i dostave. Kad im se pruži izbor, kompanije bi nesumnjivo radije da im kupci plaćaju pretplatu nego jednokratnu naknadu.

One im jamče dosljedne i redovite prihode, a to ih čini tako popularnima. Međutim, nisu uvijek sjajne za potrošače. Čak i ako plaćate pretplatu godinama, dan kad je otkažete, ostat ćete praznih ruku.

Tehnološke kompanije nude neke od najboljih pretplata, pri čemu Apple, Google i Microsoft imaju vlastite ponude. Microsoft se posebno usredotočio na tržište produktivnosti s Microsoft 365. Uključuje sve prednosti tipične Microsoft Office licence, bez potrebe za nadogradnjom svakih nekoliko godina. Zato bi imalo smisla da Microsoft napusti trajne licence za Microsoft Office. Ali, Microsoft Office 2024 dolazi iduće godine. Što je ogromna pobjeda za one koji su umorni od pretplata.

No, pretplate su ipak nešto što ima više smisla u današnjoj realnosti kad se sve toliko ubrzano mijenja. Naravno, isplativije su i financijski.

Budući da su pretplate poput Microsoft 365 neprestano rasle od posljednje trajne Microsoft Office licence, bilo je vrijedno razmotriti hoće li uopće biti ponuđena nova trajna licenca. A to je korisnicima privlačno jer postaju trajni vlasnici softvera.

To može biti mnogo bolja investicija jer jednom kad ste platili naknadu, ne morate brinuti o tome svaki mjesec ili svake godine. To je jedan od mnogih razloga zašto trajna licenca ima više smisla većini potrošača. Ujedno, kad ne posjedujete softver s pretplatom, on se može promijeniti u bilo kojem trenutku. Značajke se mogu dodavati ili uklanjati prema volji vlasnika, a ako otkažete pretplatu, ostajete bez svega. Što je i određena vrsta ucjene.

Naravno, postoje brojne prednosti pretplatničkog modela. Njima se dodatne značajke mogu češće dodavati, a i bugovi mogu biti ispravljeni puno brže. Dok trajne licence donose mnogo nadogradnji i ispravaka pogrešaka u dužem periodu, pretplate to postižu postupno tijekom vremena.

Microsoft 365 odličan je primjer jer tvrtka neprestano uvodi nove značajke i pretpreglede, poput Microsoft 365 Copilot. Za nešto poput umjetne inteligencije, pravovremene izmjene i dorade su ključne pa pretplata ima smisla.

Ali za većinu ljudi tvrdio bih da je trajna licenca bolja vrijednost. Dobivate sve osnovne značajke Microsoft Officea bez potrebe da mjesečno plaćate dodatne značajke i ispravke pogrešaka. Ipak, nije važno biste li radije kupili Office 2024 ili se pretplatili na Microsoft 365. Činjenica da Microsoft i dalje prodaje trajne licence za Office znači da potrošači i dalje imaju izbor, a to je više nego što nude drugi.

Primjerice, ako želite Adobe usluge na modernim platformama, morate se pretplatiti na Creative Cloud. Nema alternative.