IZNIMAN NAPREDAK

Microsoft je na korak do predstavljanja pohrane podataka na staklu

Microsoft je na korak do predstavljanja pohrane podataka na staklu
Depositphotos

Microsoft je objavio svoj napredak o očekivanoj tehnologiji pohrane temeljenoj na staklu, čija je svrha zamijeniti konvencionalnu tehnologiju koja se danas ugrađuje u najbolje SSD i HDD diskove. Taj se napredak odvija unutar projekta nazvanog Silica.

Izrađene od kvarcnog stakla, jedinice za pohranu bit će pripremljene za upotrebu u cloudu, što znači da će Azure korisnici biti prvi i vjerojatno jedini koji će imati koristi od tehnologije dok je u početnoj i razvojnoj fazi.

Silica je bio godinama u izradi. Naime, Microsoft je predstavio prototip još 2019., ali od onda se postigao značajan napredak. Iako nisu svi detalji poznati, mnogi jesu, zahvaljujući dokumentu od 16 stranica, koji je Microsoft objavio na ovu temu.

Podaci se zapisuju na kvadratnu staklenu ploču pomoću ultra brzih femtosekundnih lasera kroz voksele. To su trajne modifikacije fizičke strukture stakla i omogućuju zapisivanje više bitova podataka u slojevima duž površine stakla. Ti se slojevi zatim stavljaju jedan na drugi vertikalno u stotinama.

Za čitanje podataka koristi se tehnologija polarizacijske mikroskopije za snimanje ploče, dok čitač skenira sektore u Z-obliku. Slike se zatim šalju na obradu i dekodiranje, što se oslanja na model strojnog učenja za pretvaranje analognih signala u digitalne podatke.

Ovaj medij pogodan je za niz osjetljivih industrija, uključujući financije, znanstvena istraživanja i zdravstvo, zbog sigurne prirode arhivske pohrane na staklu, što znači da organizacije u ovim sektorima možda mogu izdržati ransomware napade usmjerene na podatke koji se pohranjuju u cloudu.

Microsoft trenutno istražuje najbolji način konfiguriracije kako bi tehnologija potpuno ispunila svrhu.