VELIKO IZNENAĐENJE

Microsoft donosi Copilot na Windows 10

Microsoft donosi Copilot na Windows 10
Depositphotos

Microsoft uvodi svoju AI platformu Copilot na Windows 10 u podosta iznenađujućem potezu, samo nekoliko mjeseci nakon što je signalizirao kraj glavnih ažuriranja za taj operativni sustav.

"To je ključna prilika za nas da donesemo vrijednost Copilota više korisnicima", objašnjava Aaron Woodman, potpredsjednik marketinga za Windows.

I dok je kraj podrške za Windows 10 manje od dvije godine udaljen, Microsoft želi iskoristiti AI ambicije s bazom milijuna računala koja još nisu nadogradila na Windows 11 kako bi pristupila značajkama poput Copilota.

U Windows 10 radit će vrlo slično kao u Windows 11, s gumbom na desnoj strani trake zadataka koji omogućuje brz pristup chatbotu. I da, moguće je ukloniti taj gumb.

Neće biti potpuno isti kao verzija za Windows 11, posebno kada je riječ o upravljanju značajkama i postavkama sustava.

"Bit će nekih funkcionalnih razlika. Postoje određene vještine ili radnje koje možete poduzeti u sustavu Windows 11, a koje ne postoje u sustavu Windows 10, pa ih stoga neće biti ni u Copilotu", kaže Woodman.

Windows 10 ima niže hardverske zahtjeve od Windows 11, ali Microsoft vjeruje da bi minimalno 4GB RAM-a i rezolucija zaslona od 720p trebali biti dovoljni. Testira ga se samo s korisnicima Windows 10 Home i Pro verzija, ali namjerava se uskoro podijeliti planove za Copilot na komercijalnim verzijama sustava.

Microsoft sada navodi i da ponovno razmatra pristup Windowsu 10 i planira dodatna ulaganja kako bi osigurao da svatko može dobiti maksimalnu vrijednost iz svog računala, uključujući i Copilot.

To bi moglo uključivati više AI značajki za Windows 10.

"Što se tiče nekih drugih AI mogućnosti klijenta poput Painta, razmatramo ih. Možemo to raditi s povjerenjem na visokoj razini performansi u Windows 11 jer minimalni sistemski zahtjevi pružaju osnovu koja omogućava da s povjerenjem znamo da će raditi. Još uvijek razmatramo možemo li takvu funkcionalnost vratiti u sustav Windows 10, ali sigurno ćemo to razmotriti", dodao je Woodman i napomenuo da kraj podrške za Windows 10 ide prema planu te da ovo ništa ne mijenja.

Mnogi su se pitali hoće li Microsoft produljiti podršku za Windows 10, pogotovo jer se i dalje pojačano koristi. Nedavni izvještaj sugerirao je da je Windows 11 dostigao samo 400 milijuna uređaja nakon dvije godine. Windows 10 je dosegnuo 600 milijuna uređaja nekoliko mjeseci nakon dvogodišnjice.

Zanimljivo, za iduću se godinu najavljuje novi Windows, ali još nije poznato hoće li se zvati Windows 12 ili nekako drugačije.