Neovisno novinarstvo

Mediji trebaju biti financijski održivi

Mediji trebaju biti financijski održivi
Neovisno novinarstvo je veliki imperativ, ali i teško dosegljivo
Dražen Tomić / Tomich Productions

Internews, Microsoft i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavili su novo javno-privatno partnerstvo za razvoj Media Viability Acceleratora. Očekuje se da će pomoći neovisnim novinskim kućama da postanu financijski održivije.

"Mediji diljem svijeta suočavaju se s dvostrukom prijetnjom: represijom i bankrotom", rekla je Jeanne Bourgault, predsjednica i izvršna direktorica Internewsa, neprofitne organizacije koja podupire neovisne medije u 100 zemalja.

“Tisuće medijskih kuća zatvoreno je diljem svijeta u proteklom desetljeću zbog poremećaja tradicionalnih medijskih poslovnih modela. U službi demokracije, Media Viability Accelerator pomoći će preokrenuti taj trend pomažući medijima da prežive i postanu konkurentniji“, tvrdi Jeanne Bourgault

Media Viability Accelerator je web-bazirana platforma koja će pomoći medijima da postanu financijski održiviji pristupom rješenjima i tržišnim uvidima za informiranje o učinkovitim poslovnim strategijama. Medijske kuće koje sudjeluju besplatno će učiti od zajednice kolega, pristupiti višejezičnom alatu koji vizualizira podatke o medijskom učinku i primati korisna dnevna upozorenja na temelju tisuća tržišta i medijskih izvora.

"Neovisno novinarstvo ključno je za zdravu i živahnu demokraciju, ali tehnologija je nažalost nagrizla tradicionalne poslovne modele temeljene na oglasima", rekao je Brad Smith, potpredsjednik i predsjednik Microsofta.

"Nadamo se da će ovaj alat za prikupljanje podataka i vizualizaciju pokretan umjetnom inteligencijom ponuditi medijskim kućama onu vrstu tržišne inteligencije koja im je potrebna da budu financijski uspješni“, tvrdi pak Brad Smith.

Ostale organizacije koje podupiru napore uključuju Free Press Unlimited, Global Forum for Media Development, IREX, SembraMedia i Thomson Reuters Foundation. "Neovisni mediji su i javno dobro i privatno poduzeće, ali su se u posljednje vrijeme suočili sa značajnim financijskim poteškoćama", rekla je Samantha Power, administratorica USAID-a.

“Vlada SAD-a koristit će svaki alat koji nam je na raspolaganju kako bi podržala neovisne medije, uključujući oslanjanje na stručnost naših partnera u privatnom sektoru. Media Viability Accelerator model je javno-privatnog partnerstva koje će pomoći održati neovisne medije diljem svijeta financijski održivima kako bi mogli nastaviti svoj vitalni posao“, zaključuje Samantha Power.