DUGOOČEKIVANO

Linux uskoro dobiva univerzalnu trgovinu za desktop aplikacije

Linux uskoro dobiva univerzalnu trgovinu za desktop aplikacije
Antonio Jularić

Linux je često prvi odabir za nadprosječne korisnike, stručne i upućene u sve njegove aspekte, no za one s manje iskustva, znanja i vještina zna biti mukotrpno iskustvo, nepotrebno komplicirano. Srećom, svijest o tome postoji.

Naime, da bi se neki operativni sustav popularizirao, mora biti dostupan i prijateljski nastrojen raznim tipovima korisnika, ne samo onima koji znaju najviše. Naravno, oni će i dalje imati svoje motive, prednosti i načine kojima se služe tim istim operativnim sustavom, no za njegovu budućnost i opostojnost masovnost je poželjna.

Trenutno, na tržištu postoje stotine različih Linux desktopa i deseci načina kako postići određeni cilj. To i stručnim osobama zna biti naporno i iritantno pa im dođe mučno kad moraju naći ciljano program koji će raditi za desktop kojim se koriste. U GNOME Foundation i KDE Foundation su to prepoznali i razmišljaju izvesti univerzalnu trgovinu aplikacijama na vrhu Flatpaka.

Ideja je zamijeniti tradicionalni i ne baš prijateljski način ponude Linux desktop aplikacija, kao što su DEB i RPM paketi. Osim što su jednostavniji, Flatpak i rivali, kao Appimage i Snaps, mogu se pokretati na bilo kojoj Linux distribuciji. Stoga, temelji za poboljšanja su tu otprije i sad ih treba iskoristiti na najbolji način.

Naravno, nije ovo prvi put da se došlo na ovakvu ideju, no uvijek bi negdje "zapelo". Sad se čini da neće i da bismo u skoroj budućnosti na jednom mjestu mogli pronaći sve što nam treba za baš onu verziju Linuxa koju koristimo.

Zašto optimizam? Zato jer ideju podržavaju lideri u GNOME i KDE, što je jako bitno za nastavak priče. Koji će biti kompliciran za izvođenje, ali trebao bi stići do svog cilja s vremenom. Nakon čega će Linux postati nešto dostupniji i jednostavniji većem broju ljudi, što je korak naprijed kakav treba pozdraviti...