RAZLOG JE JEDNOSTAVAN

Linux bi uskoro mogao postati prvi izbor za PC korisnike

Linux bi uskoro mogao postati prvi izbor za PC korisnike
Ilustracija / Antonio Jularić

Ako računamo Android i Chrome OS kao Linux, što upućeni čine, Linux za desktop čini 44,98 posto tržišta. Ali ako se isključe Googleovi prvaci onda je to svega 3,06 posto. Bolje nego što je nekad bilo, ali ovo nije godina kad će se Linux potpuno probiti. Iako, ona bi uskoro mogla doći.

To nije zato što će iznenada svi shvatiti da je Linux prekrasan. Ako se to nije dogodilo do sada, nikad ni neće. Ali, ako mu konkurencija "ustupi teren", svašta bi se moglo dogoditi. Primjerice, Microsoft upravo to radi.

Ta kompanija godinama radi na prelasku s PC Windows na model Desktop-as-a-Service (DaaS) temeljen na cloudu. Ne samo to, Microsoft namjerava Windows 11 još i više premjestiti u cloud.

Jer, cilj je isporučiti potrošačku verziju Windows 365 Cloud PC-a. Već postoje dvije verzije Windows DaaS-a: Business i Enterprise. Možete ih pokrenuti na Windows računalu, Chromebooku, Linux računalu ili čak iPadu. Osmišljeni su za dovođenje Windowsa na gotovo svaku platformu. Možete ih pokrenuti čak i na Android pametnom telefonu ili iPhoneu.

Samo, to nije jeftino. Košta čak 31 američki dolara mjesečno. Po jednom korisniku! S time se dobije 4GB Azure VM sa 128GB prostora za pohranu, kao i Microsoft 365 aplikacije, Outlook i OneDrive.

U nadolazećim mjesecima, Windows 365 Boot, trenutno u beta verziji, omogućit će vam da se prijavite izravno na Windows 365 Cloud računalo bez pokretanja lokalnog Windows 11 računala.

Ovo ima za cilj omogućiti više korisnika da koriste isto računalo za prijavu na svoje privatno, dodijeljeno i sigurno računalo u cloudu. Njegovo ciljno tržište uključuje zdravstvo, maloprodaju i zaposlenike pozivnih centara koji dijele poslovne uređaje.

Iako će netko reći kako nema šanse da bi ljudi u većoj mjeri plaćali pretplatu za operativni sustav, činjenica je da Microsoft 365 trenutno koristi 345 milijuna korisnika - po cijeni od 70 dolara godišnje. I to je ono što u Microsoftu žele... Tako se osiguravaju na duže staze novčana sredstva.

Svjesni su u Microsoftu da će izgubiti brojne korisnike, ali radije bi izgubili njih i ostali s nekoliko stotina milijuna pretplatnika. Ostali će se okrenuti Appleu, ili ostati uz njega. Drugi će pak posegnuti za Linuxom. Koji je sigurniji, privatniji i stabilniji od konkurencije. Ali i besplatan.

Dakle, u trenutku kad najveći igrači krenu u agresivnije osvajanje tržišta, ukidanjem jednokratnih transakcija, odnosno, besplatnog softvera, Linux će zasjati punim sjajem.