Planirano superračunalo u Garchingu bit će prvi europski HPC sustav izgrađen u okviru partnerstva za inovacije

Lenovo radi novo europsko superračunalo

Lenovo radi novo europsko superračunalo
Depositphotos / Ilustracija

Lenovo je objavio da surađuje s Leibniz Supercomputing Center (LRZ) na izgradnji prvog europskog prototipa računala visokih performansi (HPC) u sklopu partnerstva za inovacije. Lenovo će biti jedna od dvije tvrtke odabrane da osiguraju jedan ili više prototipova za sustav spreman za exascale planiran za sredinu ovog desetljeća na LRZ-u.

Oni se trebaju optimizirati za potrebe korisnika LRZ-a iz mnogih različitih područja znanosti. Tek nakon završetka ovih istraživačkih i razvojnih aktivnosti i naknadne evaluacije postat će jasno koja će od dvije tehnološke tvrtke koje sudjeluju izgraditi i održavati superračunalo sljedeće generacije exascale-a.

Planirano superračunalo u Garchingu bit će prvi europski HPC sustav izgrađen u okviru partnerstva za inovacije. Ovaj postupak nabave moguć je u Njemačkoj od 2016. Zajedničkim razvojem hardvera i softvera s tehnološkim partnerom potrebe LRZ-a trebaju se rješavati još specifičnije nego u klasičnom natječajnom postupku. Zatim će se dizajnirati novo računalo.

Superračunalo financiraju Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF) i pokrajina Bavarska, koji doprinose sa 125 milijuna eura u jednakim dijelovima kao dio federalnog i državnog financiranja. Zajedno s High-Performance Computing Center u Stuttgartu (HLRS) i Juelich Supercomputing Center (JSC), Leibniz Supercomputing Center čini Gaussov centar za superračunalstvo (GCS). Sve tri lokacije trebale bi se proširiti u centre eksarazmjera tijekom sljedećih nekoliko godina.

U okviru partnerstva za inovacije, informacijska tehnologija će se dalje razvijati izgradnjom različitih prototipova i njihovim testiranjem za njihove scenarije primjene u različitim istraživačkim područjima. Prototipovi će biti dizajnirani na takav način da jasno pokazuju kako će inovativne tehnologije koje se tamo ocjenjuju dovesti do optimalno uravnoteženog sustava spremnog za exascale (kodnog naziva ExaMUC) u smislu računalne snage, komunikacijskih performansi, topologije i I/O.

Prototipovi sustava i njihovih softverskih komponenti razvijaju se u bliskoj suradnji s LRZ-om. Kroz ovu suradnju s Lenovom i konkurencijom, Leibniz Supercomputing Center ima priliku procijeniti najnovije tehnologije u ranoj fazi i testirati u kojoj mjeri postojeće znanstvene aplikacije i algoritmi rade na njima. Okvirni uvjeti partnerstva su strogo regulirani, tako da se tijekom natječaja ne smiju objavljivati tehnički podaci. Očekuje se da će odluka o tome tko će dobiti ugovor za novo superračunalo spremno za exascale biti donesena krajem 2023. godine.

Kada Lenovo bude uspješan, sustav Exascale bit će isporučen iz njihove prve europske vlastite proizvodne tvornice u Üllöu blizu Budimpešte u Mađarskoj, koja je službeno otvorena u lipnju 2022. Poslužiteljska infrastruktura, sustavi za pohranu i vrhunske radne stanice za europsko tržište su tamo proizvedeno.