UZ POMOĆ MJENJAČNICA

Kriminalci prošle godine "oprali" gotovo 50 posto više kriptovaluta nego u 2021.

Kriminalci prošle godine "oprali" gotovo 50 posto više kriptovaluta nego u 2021.
Depositphotos

Državne vlasti i nadležne institucije to ne mogu mirno promatrati pa su pokrenute akcije kroz koje će se ostvariti bolja suradnja s mjenjačnicama, sve s ciljem sprečavanja ove pojave.

Kibernetički napadi rastu iz godine u godinu, a najveća su prijetnja oni poznatiji pod imenom ransomware. Njihova motivacija je financijske prirode u najvećem broju slučajeva i funkcionira, za hakere, daleko najbolje.

Naime, kad se "probiju" u sustav i počnu ga kontrolirati, tu kontrolu vraćaju tek kad se plati tražena otkupnina. Ona je najčešće u kriptovalutama kako se hakerima ne bi moglo ući u trag i rijetki je ne plate jer u suprotnosti riskiraju uistinu mnogo. Posebno ako se radi o osjetljivim podacima. Nažalost, nitko nema garanciju da ti podaci neće ipak završiti gdje ne bi trebali.

Koliko je taj dio kriminala unosan potvrđuje StockApps.com u svom istraživanju. Kroz prošlu su godinu hakeri ostvarili 48,3 posto rasta nego u 2021., kad je ostvareno 39,3 posto rasta u odnosi na godinu ranije.

Što je najgore, ti postoci provjeravaju se kroz cirkuliranje "ransomware kriptovaluta" na legalnim platformama, odnosno, mjenjačnicama. S obzirom da im je identitet osiguran, a nikakvi alati za sprečavanje te cirkulacije ne postoji, bezbrižno "posluju".

Naravno, državne vlasti i nadležne institucije to ne mogu mirno promatrati pa su pokrenute akcije kroz koje će se ostvariti bolja suradnja s mjenjačnicama, sve s ciljem sprečavanja ove pojave. Ako ništa, hakerima će biti otežano baratati kriptovalutama do kojih su došli kriminalnim radnjama.

U današnje vrijeme to je još bitnije jer ruski hakeri su podosta aktivni pa se nagađa da na taj način financiraju rusku vlast, a samim time i vojsku. Možda je sve to samo paranoja, ali gdje ima dima...

Pozitivno je da se napokon skrenuo pogled u ovom smjeru jer "legalno pranje" kriptovaluta traje predugo. Tako nešto šteti kompletnoj zajednici i baca ljagu na sve koji ulažu u njih na pošten način. Također, narušava cijeli ideju decentralizacije, anonimnosti i privatnosti...