POTENTNO TRŽIŠTE

Kreiranje sadržaja u ovoj godini privuklo više od šest milijardi dolara investicija

Kreiranje sadržaja u ovoj godini privuklo više od šest milijardi dolara investicija
Depositphotos

Ekonomija kreatora bilježi impresivan rast tijekom proteklih godina pa je cijelo tržište vrijedilo 104,2 milijarde američkih dolara. Što ne čudi jer kreiranje sadržaja iznimno je popularno, ne samo kroz fokus pojedinca već i investitora koji ih podržavaju kako bi i sami zaradili.

Granica praktički nema, ulaže se u blogere, podcastere, influencere, kreatore sadržaja s TikToka i YouTubea, ali i startupe koji su na putu postati kompanije za kreiranje sadržaja. Neke su se već i okrenule tome pa bilježe odlične prihode.

Ukratko, tržište proživljava zlatne trenutke, ali još je uvijek daleko od vrhunca. Navodi to OnlyAccounts.io kroz istraživanje u kojem se, osim spomenute zarade kroz 2022., može vidjeti i da je broj kompanija vezanih uz kreiranje sadržaja porasta na više od 5000 samo u prvoj polovici ove godine.

Gledajući regionalno, najviše tih kompanija je u Sjedinjenim Američkim Državama (1974/39,36 posto), a zatim slijede Europa (1466/29,23 posto) i Azija (822/17,59 posto). Sukladno ovim podacima, najviše se ulaže u američke kompanije (četiri milijarde dolara). Zanimljivo, iako Azija ima gotovo dvaput manje takvih kompanija, one su privukle 1,8 milijardu dolara, a europske 540 milijuna.

Posebnost kreiranja sadržaja je u tome što pojedinci i tzv. obični ljudi uspijevaju postići nešto za sebe prvenstveno jer originalnim pristupom izazivaju pažnju. Dakle, nude ono što publika želi, a automatski i ono što tržište treba. To otvara razne dugoročne prilike za zaradu i dodatno profiliranje.

Bez iznenađenja, kreiranje sadržaja najpopularnije je kod milenijalaca i generacije Z. A nikad im nije bilo lakše jer kompanije koje se bave kreiranjem sadržaja, nisu nužno isključivo odgovori za kreativni dio, već ono što dolazi iza toga - od raznih alata i usluga koji pomažu u radu i monetizaciji.