Koliko softver developera ima na svijetu?

Koliko softver developera ima na svijetu?

Foto: DepositPhotos

Softver je danas svuda oko nas i njegov razvoj vještina koja se itekako vrednuje i traži na svakom koraku razvijenog dijela svijeta, što nas dovodi do pitanja o brojci softverskih developera diljema svijeta. Koliko njih stoji iza rješenja koja spajaju milijarde ljudi i oko devet bilijuna uređaja?

Odgovor na to nudi Gartner u svom najnovijem izvještaju i prema njemu, developera je 23 milijuna diljem svijeta, s tim da bi ih do 2023. godine trebalo biti 27,7 milijuna. Najviše ih je u Sjedinjenim Američkim Državama, najveći rast na godišnjoj razini je u Kini, a riječ je o šest do osam posto. No, do 2023. će Indija imati najviše developera u cijelom svijetu.

Ako pak seciramo sve developere u IT sektoru, 42 posto otpada na striktno developere, 33 posto na IT profesionalce, sedam posto na cyber stručnjake, šest posto na testere softvera, četiri postoa na DBA i vodeće pozicije. Ali, ako se gleda šira slika, u svijetu je oko 40 milijuna softverskih developera, no 23 milijuna ih je registrirano kroz posao kojim se bave.

Na svjetskoj razini, brojka developera nastavit će na godišnjoj razini rasti od pet do sedam posto, što je potrebno s obzirom na brojku uređaja koji se oslanjaju na softverska rješenja. Time će se IT potrošnja na godišnjoj razini dodatno povećavati i biti iznad prošlogodišnje od 3,8 bilijuna američkih dolara na svjetskoj razini.

Iz industrijske perspektive, najveći IT rashodi će se naći u diskretnoj proizvodnji , bankarstvu i telekomunikacijama gdje se očekuje udio od 8 posto od ukupne prognozirane IT potrošnje. Najbrže rastuća vertikalna industrija tijekom 2015-2019 prognoziranog razdoblja bit će zdravstvo, s petogodišnjom stopom rasta od 5,5 posto.

U odnosu na veličinu poduzeća, više od 40 posto ukupne IT potrošnje će doći iz vrlo velikih poduzeća, dok će mala poduzeća zauzeti udio od jedne četvrtine sveukupne IT potrošnje tijekom prognoziranog razdoblja. Srednja i velika poduzeća imat će CAGRs od 4,4 posto i 4,8 posto. Softver potrošnja će biti najbrže rastući segment potrošnje na tržištu s udjelom sa stopom od 6,7 posto.

I ta rečenica je zapravo najzanimljivija za ovu priču o softverskim developerima...

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.