POVEĆI RIZIK

Koliko je sigurno kupovati jeftine Windows 10 ključeve?

Koliko je sigurno kupovati jeftine Windows 10 ključeve?
Depositphotos

Na internetu postoje stotine, ako ne i tisuća, web stranica koje nude prodaju Windows 10 ključeva, često po gotovo nevjerojatnim cijenama. Malo, ako ih uopće ima, su ovlašteni prodavatelji pa se postavlja pitanje koliko je sigurno kupovati ih.

Microsoft je prestao izravno prodavati licence za Windows 10 Home i Pro u siječnju 2023., a već je najavio i kraj podrške s 14. listopadom 2025. Prije nego što su to učinili, cijena Windows 10 na Microsoft Storeu bila je 139 dolara za Home i 199 dolara za Pro. Od tada su jedine prave Windows 10 ključeve dostupne za ove verzije bile preostale zalihe kod ovlaštenih prodavatelja.

Osim povremenih popusta i posebnih ponuda, legitimne licence za Windows 10 koje su se prodavale kod trgovaca poput Amazona i Best Buy bile su slične cijene. Kako se te zalihe smanjuju, možda se može pronaći autentičnu kopiju Windows 10 za mnogo manje, ako je itko uopće prodaje.

Kupovina jeftinog Windows 10 ključa legalna je, pod uvjetom da je to prava licenca. Čak možete kupiti i ključ namijenjen prodaji samo kao prethodno instalirani softver na računalu, pod uvjetom da ključ nije ukraden, provaljen ili na bilo koji način nepravi proizvod.

Potencijalni problemi s legalnošću kupnje jeftinih ključeva mogu se pojaviti ako su dobiveni za prodaju putem nelegalnih sredstava. Iako je malo vjerojatno da će pojedinac biti procesuiran, kupnja ukradenog, piratskog ili provaljenog softvera poput Windows 10 protuzakonita je u većini zemalja.

Prodaja piratskog ili ukradenog softvera, pogotovo u većim količinama, također je ilegalna. Ovaj dio transakcije obično je fokusiran na softverske tvrtke i pravosudne organe, umjesto na pojedinca koji kupuje pojedinačni softverski ključ. No to ne potpuno oslobađa kupca od odgovornosti.

Postoji mnogo mjesta s kojih bi jeftini Windows ključevi koje vidite na prodaju mogli biti dobiveni. Mjesto porijekla ovih ključeva nije uvijek podjednako sumnjivo, ali problem s kupovinom s web stranica trećih strana ili prodavača jest da često nećete znati odakle potječu dok nije prekasno da biste nešto poduzeli. Zato, bolje je izbjegavati takve aktivnosti, osim ako niste spremni preuzeti rizik...