Kinezi masovno prihvaćaju mobilno plaćanje

Kinezi masovno prihvaćaju mobilno plaćanje
DepositPhotos

Mobilno plaćanje postalo je istinski hit prije nekoliko godina, ali u raznim dijelovima svijeta još se uvijek traže načini kako što bolje implementirati takvo obavljanje transakcija.

Bez premca, Kina je svjetski prvak po tom pitanju jer više od milijardu ljudi u toj zemlji koristi se nekom vrstom mobilnog plaćanja. Ukupno, 32,7 posto svih transakcija obavi se tim putem, a po osobi je godišnja vrijednost mobilnih transakcija u Kini na 1596 američkih dolara.

Odmah iza nje je Južna Koreja, u kojoj je 24,4 posto ukupnih transakcija obavljeno na taj način, a po osobi se u prosjeku potroši godišnje 1402 dolara. Zanimljivo, iako je Vijetnam s 23,8 posto ispred Danske s 21,1 posto, Vijetnamci godišnje potroše u prosjeku 47 dolara, a Danci čak 4013!

Ipak, prvak po pitanju prosječne potrošnje su Sjedinjene Američke Države sa 7191 dolarom. Potencijal na tom području je izniman jer svega 15 posto transakcija se obavi mobilnim putem. Kao i 15,3 posto u Velikoj Britaniji, gdje u prosjeku troše 4416 dolar...