SPONZORIRANO

Kibernetička sigurnost sve je važnija i u našem svakodnevnom životu

Kibernetička sigurnost sve je važnija i u našem svakodnevnom životu

Učestalost i ozbiljnost kibernetičkih napada povećava se iz dana u dan, a ova je tema, osim za brojne organizacije i njihovo poslovanje, vrlo važna i za pojedince čija se svakodnevica velikim dijelom odvija i u online svijetu. Dok svakodnevno koristimo naša računala, mobilne uređaje i Internet, trebamo biti svjesni prijetnji s kojima se tamo susrećemo te znati kojih se osnovnih načela sigurnosti trebamo pridržavati - u svakodnevnom radu kao i u privatnom životu.

Upravo je s tim ciljem 11. i 12. prosinca održana online edukacija koju je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala u suradnji sa Span Centrom kibernetičke sigurnosti. Spanov Centar osnovan je u rujnu prošle godine i uz konzultantske usluge provodi i sveobuhvatne edukacije te treninge za zaposlenike iz javnog i privatnog sektora. Kroz ovu je edukaciju Zoran Kežman, Spanov cyber security stručnjak polaznicima prenio suvremena znanja s ciljem boljeg razumijevanja realnosti i ozbiljnosti prijetnji u cyber svijetu.

Od sigurnog postavljanja lozinki do rukovanja dokumentima

„Ovo dvodnevno usavršavanje je namijenjeno primarno profesorima i nastavnicima strukovnih škola koji žele biti sigurniji u korištenju računala, mobilnih uređaja i Interneta, bez obzira na njihovo informatičko predznanje. Edukacijom im želimo pomoći da što bolje razumiju okruženje u kojem danas živimo te sve učestalije kibernetičke prijetnje koje mogu imati značajne posljedice, ne samo za poslovne organizacije, već i za naš privatni život“, naglasila je Irena Kos Kukec, viša stručna savjetnica u ASOO te istaknula kako je, naposljetku, znanje koje učitelji dobivaju na ovoj edukaciji važno i kako bi oni dalje, među svojim učenicima i u radnom okruženju, podizali svijest o ovoj prevažnoj temi za sve nas.

Kroz ovu edukaciju je 35 nastavnika iz više od 20 škola imalo priliku naučiti više o sigurnijem korištenju računala, Interneta, društvenih mreža i elektroničke pošte. Neke od ključnih točaka edukacije bile su primjerice usmjerene na postavljanje sigurnijih lozinki i bolju zaštitu korisničkih računa, zatim na izbjegavanje zlonamjernih softvera, sigurnije rukovanje dokumentima te siguran rad izvan ureda, dok je posebna pažnja posvećena edukaciji o opasnostima na društvenim mrežama.

„Ljudske pogreške kao što su 'loše' lozinke, 'krivi' klik, preuzimanje sumnjivih datoteka odgovorne su za više od 80 posto proboja cyber sigurnosti. A ove pogreške se događaju i dok smo na poslu, ali i u privatnom životu. Zato je stjecanje odgovarajućih znanja o prijetnjama u online svijetu i načinima zaštite važno za svakog pojedinca, a ne samo za velike kompanije. Posebno nam je drago ova znanja dijeliti s profesorima i nastavnicima koji će ih dalje prenositi svojim učenicima. Na taj način zajedno pridonosimo širenju svijesti o kibernetičkoj sigurnosti“, ističe Zoran Kežman, Spanov cyber security stručnjak.