Veliki problemi

Jedan od četiri radnika koji traže novi posao zbog troškova života

Jedan od četiri radnika koji traže novi posao zbog troškova života
Depositphotos

Unatoč omekšavanju gospodarstva na globalnoj razini, izgleda da će se 'Velika ostavka' nastaviti, prema PwC-u. Svaki četvrti (26 posto) zaposlenik kaže da će vjerojatno promijeniti posao u sljedećih 12 mjeseci, što je porast u odnosu na 19 posto prošle godine. Radnici koji su rekli da će najvjerojatnije promijeniti poslodavca uključuju one koji se osjećaju preopterećeni (44 posto), koji se bore s plaćanjem računa svaki mjesec (38 posto) i generaciju Z (35 posto).

Svrha, kultura tvrtke i uključenost također ostaju ključni za zabrinutost zaposlenika. Među radnicima koji su rekli da će vjerojatno promijeniti poslodavca, manje od polovice (47 posto) reklo je da ih posao ispunjava u usporedbi s 57 posto onih koji vjerojatno neće promijeniti poslodavca. Oni koji će vjerojatno promijeniti poslodavca također imaju osam postotnih bodova manju vjerojatnost da će reći da zaista mogu biti ono što jesu na poslu nego njihovi kolege koji namjeravaju ostati (51 posto u odnosu na 59 posto).

Na globalnoj razini, zaposlenici sve više osjećaju nedostatak novca jer hlađenje gospodarstva i inflacijski izazovi nastavljaju utjecati na novčanike radne snage. Udio globalne radne snage koji je rekao da ima novca na kraju mjeseca pao je na 38 posto, u odnosu na 47 posto prošle godine. Jedan od pet radnika (21 posto) sada radi više poslova, a 69 posto to radi jer im je potreban dodatni prihod. Udio radnika s više poslova veći je za generaciju Z (30 posto) i etničke manjine (28 posto). Ekonomski pritisak također povećava zahtjeve za plaćama, pri čemu je udio radnika koji planiraju tražiti povećanje plaća skočio s 35 posto na 42 posto iz godine u godinu. Među radnicima koji se bore s financijskim poteškoćama taj se broj penje na gotovo polovicu (46 posto).

Radnici koji se bore s financijskim poteškoćama također su manje sposobni odgovoriti na izazove budućnosti, uključujući potrebu za razvojem novih vještina i prilagodbu porastu AI. U usporedbi s radnicima koji mogu udobno platiti svoje račune, oni koji se bore ili ne mogu platiti svoje račune imaju 12 postotnih bodova manju vjerojatnost da će reći da aktivno traže prilike za razvoj novih vještina (62 posto naspram 50 posto). Slično tome, oni radnici koji su financijski sigurniji vjerojatnije će tražiti povratne informacije na poslu i iskoristiti ih za poboljšanje svog učinka (57 posto) nego oni koji se bore s financijskim poteškoćama (45 posto). Više od jedne trećine (37 posto) radnika kojima je financijski bolje kaže da će umjetna inteligencija poboljšati njihovu produktivnost u odnosu na one radnike koji financijski ne idu dobro (24 posto). Oni radnici kojima je financijski bolje također misle da će umjetna inteligencija stvoriti nove prilike za posao (24 posto naspram 19 posto). Manje je vjerojatno da će misliti da će to promijeniti prirodu njihova posla na negativan način (13 posto u odnosu na 18 posto).

Nasuprot tome, kvalificirani radnici se s većim povjerenjem suočavaju s ekonomskim i radnim okruženjem koje se brzo mijenja. Radnici koji su rekli da njihov posao zahtijeva posebne vještine vjerojatnije će predvidjeti promjene koje dolaze. Više od polovice (51 posto) kaže da će se vještine koje njihov posao zahtijeva značajno promijeniti u sljedećih pet godina, u usporedbi sa samo 15 posto za zaposlenike koji nemaju specijaliziranu obuku. Otprilike dvije trećine uvjereno je da će im poslodavac pomoći da razviju digitalne, analitičke i vještine suradnje koje će im trebati. Ti brojevi padaju ispod polovice za one koji trenutačno ne rade na poslovima koji zahtijevaju specijalističko osposobljavanje.

Na konkurentnom tržištu rada poslodavci propuštaju vrijedne talente zbog staromodnih pristupa zapošljavanju i razvoju. Više od jedne trećine (35 posto) radnika sa specijalističkim vještinama umjereno se ili u potpunosti slaže da su propustili prilike za posao jer ne poznaju prave ljude. U međuvremenu, više od jedne trećine (35 posto) radnika kaže da ima vještine koje nisu vidljive iz njihovih životopisa ili povijesti poslova, što ukazuje da tvrtke možda zanemaruju talente unutar svojih redova.

Više od polovice (52 posto) zaposlenika na globalnoj razini očekuje pozitivan utjecaj umjetne inteligencije na njihove karijere u sljedećih pet godina, a jedna trećina (31 posto) kaže da će povećati njihovu produktivnost/učinkovitost na poslu. Mnogi radnici također vide AI kao priliku za učenje novih vještina (27 posto). Istraživanje također otkriva velike demografske razlike u stavovima zaposlenika prema umjetnoj inteligenciji. Mlađe generacije mnogo će vjerojatnije očekivati da će umjetna inteligencija utjecati na njihovu karijeru u pogledu svih ispitanih utjecaja, i pozitivnih i negativnih, dok nešto više od jedne trećine (34 posto) Baby Boomersa smatra da umjetna inteligencija neće utjecati na njihove karijere, samo 14 posto Generacija Z i 17 posto milenijalaca se slažu.