Javascript više nije najpopularniji programski jezik među developerima

Javascript više nije najpopularniji programski jezik među developerima
Depositphotos

CircleCI napravio je novo istraživanje o popularnosti programskih jezika kod developera pod nazivom "Software Delivery 2022" i ono pokazuje da JavaScript više nije na samom vrhu. Sad je tu poziciju preuzeo TypeScripta.

Ppromjena se najvjerojatnije svodi na njegove značajke prilagođene developerima, kao što je dopuštanje lokalnog "hvatanja" manjih pogrešaka i češćeg upisivanja radnog koda u usporedbi s JavaScriptom.

Ujedno, sad se slobodno može kazati da je od 2019. do 2021. samo Python ostao dosljedan u svojoj popularnosti. Bar prema ovom izvješću, koje taj programski jezik postavlja na četvrto mjesto. Ostalih deset najboljih jezika uključuju HTML, Java i PHP.

Dalje na popisu, HashiCorp (HCL) je ušao među prvih deset, zauzevši respektabilno deveto mjesto, odmah iza HTMLa i Swifta, za kojima zaostaje jedno, odnosno, dva mjesta.

"Elitni timovi za isporuku softvera usvajaju alate i prakse prilagođene programerima koji im omogućuju automatizaciju, skaliranje i uspješno prihvaćanje promjena kada je to potrebno. Izvrsni izvođači gravitiraju prema alatima koji potiču suradnju, ponovljivost i produktivnost", ističu u CircleCI.

Analiza je "zaronila" i u druga područja tijeka rada developera, otkrivajući četiri ključna mjerila koja definiraju neke od najuspješnijih inženjerskih timova. Kao trajanje tijeka rada u prosjeku između pet i deset minuta, popravke od neuspjelih pokretanja popravljene ili vraćene u roku od jednog sata, stopu uspješnosti od najmanje 90 posto za zadanu granu njihove aplikacije i redovitu implementaciju u skladu s poslovnim zahtjevima, najmanje jednom dnevno.

Inače, TypeScript nastao je u Microsoftu 2012. nakon dvije godine internog razvoja. Iza njega ponajviše stoji Anders Hejlsberg, koji je imao težak zadatak "prodati" ga Steveu Ballmeru, tadašnjem izvršnom direktoru kompanije. Naime, Ballmer je bio veliki protivnik open sourcea.

Uspio je, a čini se da nakon deset godina i njegov programski jezik polako nailazi na sve veći broj onih koji ga trebaju pri radu.