Japan se odupire svojoj demografskoj sudbini povećanjem radne snage

Japan se odupire svojoj demografskoj sudbini povećanjem radne snage

Foto: DepositPhotos

Unatoč sve manjem broju sve starijih stanovnika Japan i dalje povećava broj radno sposobnih uključivanjem većeg broja žena i starijih radnika. PwC-ovo najnovije izdanje publikacije Global Economy Watch istražuje kako Japan odgovara na demografske izazove i može li tako i nastaviti.

Dosegnuvši rekordnu brojku od 128 milijuna 2010. godine, broj stanovnika Japana od tada je pao za 1.3 milijuna. K tome stanovništvo Japana je staro: 28 % stanovnika ima više od 65 godina, dok je takvih u Ujedinjenoj Kraljevini 18 %, a u SAD-u 15 %. Međutim, broj radno sposobnog stanovništva u Japanu i dalje raste, popevši se za 1,7 % u 2018. godini. Ovaj rast nije proizašao iz smanjenja visoke stope nezaposlenosti s obzirom na to da je nezaposlenost na niskim razinama i dalje opada već godinama.

Stopa zaposlenosti žena u Japanu ključni je čimbenik koji je tome pridonio. Raskorak u stopama zaposlenosti žena između SAD-a i Japana 2002. je godine iznosio deset postotnih poena, no Japan je sada pretekao SAD. Osim toga, veći broj žena brže se vraća na posao nakon poroda nego ranije.

Vladina politika u Japanu tome je pripomogla povećavši broj mjesta u dječjima vrtićima i osiguravši besplatnu skrb za svu djecu u dobi od tri do pet godina do 2021. godine. Zakon donesen 2015. godine propisuje većim kompanijama postavljanje ciljeva za zapošljavanje i promoviranje žena. Ostali zakonski propisi ograničavaju broj prekovremenih sati na 100 sati mjesečno, čime se sprječava preopterećenost poslom i stvaraju nove uloge tamo gdje za njima postoji potražnja.

Japanska vlada također nastoji podići dob za odlazak državnih službenika u mirovinu sa 60 na 65 godina i povećati državne mirovine onima koji se odluče na odgodu mirovine. Sa stopom od oko 25 % Japan je već sada globalni predvodnik po broju zadržanih starijih radnika, u odnosu na SAD (18 %) i Ujedinjenu Kraljevinu (10 %).

„Japansko tržište rada koje je već samo po sebi snažno pronašlo je način za daljnje jačanje unatoč nepovoljnim demografskim pokazateljima. Zahvaljujući vladinim intervencijama uklonjene su ranije prepreke pristupu tržištu rada, poput kulture dugog radnog vremena, ukorijenjenih rodnih uloga i nedostatka fleksibilnosti. Ovime je otvorena mogućnost rada segmentima stanovništva koji je ranije nisu imali - ženama i starijima“ objašnjava Mike Jakeman, viši ekonomist u PwC-u i dodaje da „u Japanu se još uvijek nevoljko prihvaća imigracija većih razmjera, ali parlament je odobrio izdavanje dviju novih vrsta viza što bi moglo dovesti do porasta broja useljenika“.

Ako nezaposlenost u Japanu nastavi opadati po prosječnoj stopi iz posljednjih osam godina, gospodarstvo će 2027. godine doseći nultu stopu nezaposlenosti. Moguće je da ovo nastupi i kasnije ako se broj radno sposobnih nastavi povećavati, no konačna prepreka bit će sve manji broj stanovnika.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.