TRUD SE ISPLATI

Istarski uspjeh - od 330 napuštenih sela do najodrživijeg turizma na Mediteranu

Istarski uspjeh - od 330 napuštenih sela do najodrživijeg turizma na Mediteranu

Tailor-made iskustva, autentični proizvodi i strateška partnerstva od Istre su stvorili destinaciju koja turizam živi 300 dana u godini, zaključak je panel-rasprave "Kako Istra ima ono što mnogi žele – sezonu izvan sezone".

Povod za panel-raspravu je nastavak suradnje Mastercarda i Turističke zajednice Istre kroz marketinšku kampanju koja će biti pokrenuta početkom ožujka na tržištima Njemačke, Nizozemske i Češke s ciljem dodatnog pozicioniranja Istre kao regije koja uspješno privlači turiste čitavu godinu.

Kampanja je utemeljena na pokazateljima iz Mastercardovog izvješća Tourism Insights koji, slijedeći podatke prikupljene s društvenih mreža, platformi poput Bookinga i TripAdvisora te na temelju transakcija, prikazuju aktivnosti i navike potrošača prije, tijekom i nakon turističkog posjeta.

Uz uvide u konkretna ponašanja suvremenog turista, pokazatelji iz izvješća Tourism Insights omogućavaju turističkim zajednicama pametnije planiranje promocije destinacije u sklopu kojeg je moguće i optimizirano ulagati u oglašavanje.

"Istra ima možda i najodrživiji turizam na Mediteranu. Prije gotovo 30 godina Istra je imala 330 napuštenih sela u unutrašnjosti, a danas je, zbog različitih proizvoda koje smo razvijali među kojima su vina, ulja, tartufi i pršut - 200 sela spašeno. To je bio rezultat naše ideje održivog razvoja koja se temeljila na povratku stanovništva u središnji dio regije. Ljudi koji su se vratili ovdje su zasnovali obitelji, otvorili male obiteljske hotele, agroturizme, vinarije, uljare", istaknuo je Denis Ivošević iz Turističke zajednice Istarske županije na ovu temu.

Nastavno na podatke iz izvješća Tourism Insights, zaključak je da turisti iz spomenutih triju tržišta, uz bogatu enogastro ponudu, u Istri najviše uživaju u avanturističkim aranžmanima i klasičnom suncu i moru. Fokus kampanje bit će upravo promovirati te segmente, ali s ciljem privlačenja turista primarno van glavne sezone - u razdoblju kad Istra nudi potpuno drugačiji doživljaj svojim gostima.

Istarski model pristupa turizmu uvelike leži na podršci malim poduzetnicima te međusobnom skladu svih dionika koji dovodi do uspješnih turističkih rezultata. Jedan od njih je i Mladen Draguzet, vlasnik agencije za pustolovni turizam koji ruši sve predrasude vezane uz to kako su ovakvi aranžmani namijenjeni isključivo onima željnima adrenalina, a istovremeno uspješno radi čitavu godinu.

"Mi danas radimo 300 dana u godini. U Istri je doista najljepše u pred i posezoni, a posebno je upravo to što nudimo aranžmane u kojima turisti raznih interesa mogu uživati čitavu godinu. To potvrđuje čest slučaj da mnogi gosti k nama prvotno dođu na team buildinge, pa nam se uskoro vrate s obitelji na godišnji odmor", zaključio je Draguzet.

Kampanja je nastavak dugogodišnje strateške suradnje između Mastercarda i Turističke zajednice Istarske županije. U sklopu suradnje lani je provedena i prva kampanja utemeljena na podacima iz izvješća Tourism Insights i to na tržištima Austrije i Švicarske. Prošlogodišnja kampanja pokazala je učinkovitost marketinških strategija zasnovanih na analizi podataka, rezultirala značajnim angažmanom ciljane publike i uspješno pozicionirala Istru kao idealnu destinaciju za posjet u predsezoni 2023. godine.