Isporuke prijenosnih računala pale su za 15 posto u drugom kvartalu 2022

Isporuke prijenosnih računala pale su za 15 posto u drugom kvartalu 2022
DepositPhotos

Tržište prijenosnih računala počinje doživljavati novu normalu jer se pandemija potražnje i prioriteti pomiču s digitalizacije, dok inflacija ograničava kućne proračune, a ekonomski izazovi čine isto za tvrtke, prema Strategy Analyticsu. Kao rezultat toga, globalne količine pale su -15 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju. Unatoč ovim novim izazovima, prodaja prijenosnih računala i ASP-ovi puno su bolji za sve dobavljače u usporedbi s vremenima prije COVID-a i taj će se trend nastaviti jer kupci budu kupovali više premium proizvoda.

„Potrošači sada imaju druge prioritete kao što su praznici, nova odjeća i poboljšanje doma, dok neki također poduzimaju financijske mjere opreza zbog inflacije i straha od recesije. Komercijalno poslovanje i dalje izgleda solidno u usporedbi s razinom prije pandemije jer se mala i srednja poduzeća nastavljaju poboljšavati i pružati najbolja hibridna radna rješenja, dok su neka velika poduzeća i dalje naklonjena stolnim računalima, uključujući popularne radne stanice, dok se ljudi vraćaju u urede. Vidjet ćemo da će se potrošačka potrošnja malo poboljšati u obrazovanju u trećem tromjesečju jer kupci žele nabaviti najnovija prijenosna računala i velike popuste za povratak u školu,“ rekao je Chirag Upadhyay, analitičar industrije u tvrtki Strategy Analytics.

„Pad isporuka Chromebooka nastavio se s vrhunaca pandemije, padom za -53 posto u odnosu na prethodnu godinu, budući da je obrazovna potražnja niža 2022., iako su isporuke bile 11 posto više tijekom tradicionalnog tromjesečja za kupnje od strane obrazovnih institucija. HP je osjetio ubod ovih loših godišnjih usporedbi, s padom globalnih HP-ovih isporuka za 29 posto. Trenutačno je potrošnja na obrazovanje na čekanju u odnosu na druge prioritete u mnogim zemljama i uvjereni smo da će tržište Chromebooka rasti čim vlade ponovno počnu trošiti na digitalizaciju,“ dodao je Eric Smith, direktor povezanog računalstva u tvrtki Strategy Analytics.

Lenovo je pao manje od cijelog tržišta, ali je i dalje najveći dobavljač prijenosnih računala, budući da su isporuke (sell-in) pale na 12,8 milijuna jedinica u drugom kvartalu 22. To predstavlja pad od 17 posto u odnosu na 15,5 milijuna isporučenih godinu dana prije i pad od 11 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom. HP je doživio još jedan veliki udarac tijekom drugog kvartala 2022. jer su isporuke prijenosnih računala pale za 29 posto na 10,5 milijuna jedinica. Njegov tržišni udio je ispod 20 posto drugi kvartal zaredom, što je rijetkost u njegovim rezultatima od prvog kvartala 2016.

Dell je gotovo dostigao svoju razinu isporuka od prije godinu dana na 10,3 milijuna jedinica, pad od samo 1 posto i gotovo preuzimanje drugog mjesta od HP-a. Njegov tržišni udio povećao se za 3 postotna boda na 19 posto kao rezultat nadmašivanja tržišta. Apple je jedva nadmašio ukupno tržište jer se tijekom tromjesečja suočio s ograničenjima ponude. Isporuke su dosegle 4,8 milijuna MacBookova tijekom drugog kvartala, što je gubitak od 13 posto u odnosu na 2. kvartal 21. i 21 posto pad u odnosu na 1. kvartal 22. Acer je zadržao 5. mjesto na globalnoj razini s 4,4 milijuna isporučenih prijenosnih računala, što je pad od 16 posto. Time što je u biti izjednačio cjelokupno tržište, Acer je zadržao stabilnih 8 posto tržišnog udjela.