PROMJENE NA TRŽIŠTU

Isporuke perifernih uređaja u tiskanom obliku smanjene su u 3. kvartalu 2023.

Isporuke perifernih uređaja u tiskanom obliku smanjene su u 3. kvartalu 2023.
Depositphotos

Globalno tržište perifernih uređaja za ispis zabilježilo je 19,5 milijuna isporučenih jedinica u trećem kvartalu 2023. (3Q23), prema IDC-u. Pad je za 7,9 posto u odnosu na treći kvartal 2022.

Pad je uzrokovan slabom potražnjom potrošača i pesimističnim gospodarskim izgledima. Osim toga, laserski segment je pogođen kanibalizacijom iz segmenta Ink Tank, koji je cijenjen zbog svoje isplativosti.

Sjedinjene Države bile su najveće geografsko tržište s porastom isporuka od 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, Kina i Zapadna Europa, sljedeće najveće geografske regije, zabilježile su pad isporuka za 20,5 posto odnosno 11,6 posto.

Budući da je držao jednu trećinu tržišta, HP je bio na vrhu popisa dobavljača sa 6,58 milijuna isporuka, što je pad od 14,7 posto na godišnjoj razini. Canon je zauzeo drugo mjesto s 4,47 milijuna isporučenih uređaja (22,9 posto udjela) i rastom od 4,9 posto. Epson je treći s 20,7 posto udjela, ispred Brothera (9,4 posto) i Pantuma (2,1 posto). Svi ostali dobavljači držali su 11,9 posto tržišta.

Canon i Epson bili su glavni pokretači rasta iz godine u godinu na tržištu SAD-a. Epsonovo širenje rezultat je pomicanja korisničkih preferencija prema modelima spremnika s tintom u komercijalnom i SOHO prostoru, dok je Canonov rast rezultat njegovog oporavka u A4 segmentu lasera u boji, koji je bio najteže pogođen segment tijekom krize opskrbnog lanca, počevši od 2. kvartala 21.

Canon, tvrtka broj 2 u ukupnom poretku, nadmašila je sve druge tvrtke u prvih 5. Dobavljač je povećao isporuke za 4,2 posto u odnosu na prošlu godinu na gotovo 4,5 milijuna jedinica isporučenih diljem svijeta. Agresivna cjenovna strategija i širenje modela proizvoda zaslužni su za pozitivan rast.