USPORENJE TRŽIŠTA

Iskorištenost tvornica LCD panela sve manja i očekuje se u posljednjem kvartalu ove godine na 70 posto

Iskorištenost tvornica LCD panela sve manja i očekuje se u posljednjem kvartalu ove godine na 70 posto
Depositphotos

Kako potražnja i napori proizvođača panela na zaštiti cijene LCD panela usporavaju, očekuje se da će ukupna iskorištenost tvornica zaslona pasti ispod 70% u 4. kvartalu 23., prema Omdiji. Ovaj trend ponude/potražnje LCD TV zaslona trebao bi uzrokovati poteškoće proizvođačima ploča tijekom 4Q23 - 1Q24.

“Proizvođači panela nastavili su povećavati cijene LCD TV zaslona u 3Q23 što je dovelo do snažnog pritiska na cijene panela od strane TV marki/OEM-a. Kako su kupci LCD TV zaslona počeli smanjivati kupnju panela od 3Q23, proizvođači panela počeli su smanjivati svoju fab iskorištenost i takozvanu politiku proizvodnje po narudžbi”, rekao je Alex Kang, glavni analitičar u Omdijinoj praksi za prikaze.

“Nakon pritiska na cijene LCD TV zaslona od strane TV marki/OEM-a, kupci panela shvaćaju da će morati modificirati svoje planove kupnje u nadolazećim mjesecima, uključujući 1. kvartal 24. ako se ne primijene značajna smanjenja cijena LCD TV panela. U usporedbi s prije nekoliko mjeseci, proizvođači panela su agresivnije smanjili korištenje svojih tvornica u najnovijoj prognozi koja implicira da se proizvođači panela bore da održe cijene LCD TV panela,” dodao je Kang.

Nekoliko marki televizora pati od utjecaja povećanih zaliha televizora iz 3. kvartala 23. zbog sporije potražnje, dok druge marke televizora pate od niske dobiti kao rezultat poskupljenja LCD TV zaslona iz 3. kvartala 23. Kombinacija ovih čimbenika tjera proizvođače ploča da značajno snize cijene ploča. Nakon toga, proizvođači panela, posebno kineski proizvođači panela, razmatraju značajno smanjenje iskorištenosti tvornica u 1. kvartalu 24. na otprilike ispod 60%. Ovaj pad očekuje se oko kineske novogodišnje blagdanske sezone u veljači 2024. s nadom da će se konačno minimizirati pad cijena panela u 1. kvartalu 23.

U međuvremenu, trend smanjenja iskorištenja kod proizvođača panela ne očekuje se samo za LCD TV zaslone već i za IT LCD zaslone kao što su prijenosna računala, osobna računala i monitori. Marke osobnih računala i proizvođači originalne opreme oprezni su pri kupnji IT LCD-a kako bi izbjegli prenošenje zaliha u sljedeću godinu. Kupci IT LCD-a prvo žele vidjeti rezultate sezone kupnje na kraju 2023. prije donošenja bilo kakve odluke o kupnji. Iako robne marke osobnih računala i proizvođači originalne opreme očekuju komercijalnu potražnju s B2B tržišta 2024., njihova nada u tu potražnju je sve manja zbog predviđene globalne recesije. Neizbježna sporija potražnja za IT LCD-om do početka 2024. mogla bi dovesti do većeg smanjenja iskorištenosti u prvom kvartalu 24., zaključuje Omdia.