TKO JE NAJBOLJI?

Interbrand otkriva svoj popis najboljih globalnih brendova za 2023.

Interbrand otkriva svoj popis najboljih globalnih brendova za 2023.
Depositphotos

Interbrand je objavio svoju ljestvicu najboljih globalnih robnih marki 2023., otkrivajući da su mnoge od 100 najboljih svjetskih robnih marki u stanju stagnacije. Stopa rasta ukupne vrijednosti brenda u tablici naglo je usporila nakon prošlogodišnjeg značajnog povećanja, porasvši za 5,7% ove godine u usporedbi s prošlogodišnjim povećanjem od 16%, čime je ukupna vrijednost brenda porasla na 3,3 bilijuna dolara (3,1 bilijun dolara u 2022.).

Interbrand kao glavne razloge usporavanja navodi nedostatak načina razmišljanja o rastu, slabije vodstvo brenda i loše predviđanje. Ovo slijedi dugoročniji trend u kojem su robne marke koje posluju isključivo u jednom sektoru uzimale inkrementalni pristup doživjele sporiji rast vrijednosti robne marke.

“Nakon nekoliko godina snažnog rasta brenda, ušli smo u razdoblje stagnacije, s ovogodišnjom tablicom koja pokazuje umjeren rast ukupne vrijednosti brenda među najvećim svjetskim brendovima,” rekao je Gonzalo Brujó, globalni izvršni direktor Interbranda. “Tvrtke koje su svjedočile porastu vrijednosti brenda, uključujući Airbnb (#46), LEGO (#59) i Nike (#9), sve su nadmašile svoje utvrđene norme kategorije i igraju značajniju i značajniju ulogu u društvu i potrošačima živi. Dok se nastavljamo snalaziti u gospodarskim i ekološkim vjetrovima, postoji potreba za poboljšanim poslovnim slučajevima i boljim upravljanjem markama kako bismo potaknuli buduća ulaganja i održali rast unutar tradicionalnih sektora i šire.”

Više od dva desetljeća analize pokazuju da tvrtke koje se bave raznolikijim skupom potreba kupaca, često u različitim sektorima, i dalje dominiraju vrhom tablice, čineći gotovo 50% ukupne vrijednosti. Na temelju podataka, te tvrtke koje djeluju u nekoliko različitih vertikala su stabilnije, postižu veći rast prihoda, ostaju profitabilnije i imaju koristi od većeg rasta vrijednosti robne marke. Za te tvrtke fokus na robnu marku, a ne na proizvod, igra veću ulogu u pokretanju izbora (+12% u odnosu na prosjek), što znači da mogu odgovoriti na više potreba kupaca, unutar i među kategorijama.

“Brend poput Applea više se ne može pripisati nekom sektoru. Natječe se u različitim arenama, pomažući svojim klijentima u povezivanju (iPhone), ali i u napredovanju (najnoviji Apple sat pozicioniran je kao uređaj za zdravlje), fondu (njegov novi štedni račun privukao je gotovo milijardu dolara depozita u prva četiri dana), i mnogo više. Appleov potez preko Arenasa omogućio mu je da drži prvo mjesto BGB-a već 11. godinu, nakon što je 2013. pretekao Coca-Colu,” rekao je Manfredi Ricca, glavni strateški direktor u Interbrandu.

Tehnološki sektor ponovno je dominirao vrhom ljestvice. Tehnološke tvrtke zauzele su prvih pet mjesta (Apple, Microsoft, Amazon, Google i Samsung), te 15 od prvih 25 mjesta među najvrjednijim brendovima. Airbnb je ove godine najuspješniji brend s povećanjem vrijednosti od +21,8%. Također je skočio za osam mjesta na tablici (s #54 na #46) unatoč tome što je tek prošle godine ušao na rang listu.

Vrijednost automobilske marke porasla je za 9% u 2023., a BMW (#10) je po prvi put ušao među prvih deset (#10). Porsche (#47), Hyundai (#32) i Ferrari (#70) postigli su dvoznamenkastu stopu rasta i činili su tri od pet najbrže rastućih marki. Tesla je zadržao svoju poziciju u tablici ove godine (#12), ali je njegova stopa rasta bila najsporija među automobilskim markama s povećanjem vrijednosti marke za 4,0% u usporedbi s BMW-om i Mercedesom koji su porasli 10,4% odnosno 9,5%.