Intel najavljuje veliku europsku investiciju i to 80 milijardi eura u tvornice procesora

Intel najavljuje veliku europsku investiciju  i to 80 milijardi eura u tvornice procesora

Izvršni direktor Intela (CEO) Pat Gelsinger otkrio je tijekom govora na IAA konferenciji o mobilnosti usmjerenoj na automobile da kompanija planira uložiti 80 milijardi eura u nove pogone za proizvodnju poluvodiča u Europi. Ali, to se odnosi na desetogodišnje razdoblje, što je dio strategije snažnijeg povećanja globalnih kapaciteta.

Dakle, glavni plan je povećati proizvodne pogone na Starom kontinentu, ali i da se potakne poslovanje vezano uz "ljevaonice", gdje se obavlja proizvodnja poluvodiča. Tako nešto iznimno je bitno u ovoj situaciji kad vlada njihova nestašica na globalnoj razini.

Inače, ovako nešto slijedi najavau o 20 milijardi američkih dolara potrošenih na dva pogona u Sjedinjenim Američkim Državama te naknadni dogovor s Qualcommom o proizvodnji čipova za Intel i njegove nove odjele proizvodnje, odnosno, ljevaonice.

Uz povećanje postojećih postrojenja u Irskoj, Intel planira stvoriti "megatvornicu" u Europi. Planirano je da lokaciju otkrije do kraja godine, a dotle će biti tajna. U početku će se novo mjesto sastojati od dvije tvornice, s tim da će se na kraju proširiti na osam.

Gelsinger je istaknuo kako će novo postrojenje biti "katalizator za industriju poluvodiča" i opskrbne lance, ističući kako je Europa pretrpjela pad proizvodnje čipova tijekom posljednjih godina.

Primjerice, 1990. Europa je predstavljala 44 posto svjetske industrije poluvodiča, s tim da je to 2021. palo na devet posto.

"Intel će stvoriti centar za istraživanje i razvoj koji okuplja Europu kako bi preokrenuo ovaj strašni pad, stvorio globalno uravnoteženiji lanac opskrbe i stvorio centar za istraživanje i razvoj te tehnološke inovacije u Europi", naglasio je u govoru Gelsinger.

Tako nešto ide ukorak s najavama Europske unije koja s investicijom od 160 milijardi dolara želi do 2030. postići situaciju u kojoj bi se na njenom tržištu proizvodilo 30 posto čipova. To je za deset posto više no u ovom trenutku...