RAZBIJANJE DUOPOLA

Intel ipak nije odustao, ostaje na GPU tržištu

Intel ipak nije odustao, ostaje na GPU tržištu
Dražen Tomić / Tomich Productions

Intel je i dalje na zacrtanom putu kad se radi o sljedećoj generaciji grafičkih kartica, bez obzira što je sve navodilo da će se povući s tog tržišta. Što je odlična vijest jer predugo Nvidia i AMD imaju duopol.

Da se nešto "kuha" potvrđuju informacije o tome da je Intel naručio poveći broj GPU čipova od TSMC-a, najvećeg dobavljača na svijetu. Čak se zna i da će nova generacija nositi ime Intel Battlemage, bazirat će se na Xe2 arhitekturi te će biti kreirana na TSMC-ovim 4nm procesima. Na tržište bi trebala stići u drugoj polovici iduće godine.

Iako se Intel Arc muči konkurirati najboljim grafičkim karticama na tržištu, to ne treba čuditi ili obeshrabrivati. Naime, američka kompanija nova je na tržištu diskretnih grafičkih kartica pa joj treba vremena da se "posloži". Stoga, strpljen spašen.

Također, potrebno je znati i da Intel ima poprilično limitiran broj grafičkih kartica koje je ponudio tržištu. Raspon je uistinu skroman - Arc A770, Arc A750 i Arc A380. Uz to, ti modeli nisu uspjeli ni na koji način uzurpirati tržište kojim s oko 85 posto udjela vlada Nvidia.

Pozitivno je što se Intel odlučio cjenovno parirati konkurenciji, odnosno, ponudio je kartice za nižu cijenu. Kako su u kompaniji izjavili, cijenu sukladnu onome što kartice donose u smislu performansi.

Što se plasmana na tržište tek u idućoj polovici iduće godine tiče, to treba pripisati promjenama u rukovodećem kadru. Raja Koduri je vodio taj segment Intelova poslovanja i u ožujku ove godine je napustio kompaniju. To je ostavilo dojam da Intel napušta tržište, no odlučio se krenuti iz temelja.

I sad znamo da će Battlemag naslijediti Celestial dvije godine kasnije. Dakle, plan postoji i po njegovoj realizaciji vidjet ćemo rezultate. Bilo bi sjajno kad bi Nvidia napokon osjetila pritisak konkurencije pa da i potrošači napokon profitiraju u smislu nižih cijena od ovih kojima već duže vrijeme svjedočimo samo zato što si prisutni igrači mogu dopustiti održavati ih...