INFOGRAFIKA: Kada se sve slavi nova godina u svijetu?

INFOGRAFIKA: Kada se sve slavi nova godina u svijetu?
DepositPhotos

Proslava Nove godine u većem dijelu svijeta slavi se 1. siječnja, ali na globalnoj razini postoje posebna slavlja vezana uz države ili većinsku religiju.

Dapače, svaka dva mjeseca se u prosjeku slavi neka od novih godina. Najpoznatija, uz onu globalnu 1. siječnja, jest kineska koja traje kroz veći dio veljače, ali u ovoj godini počela je s krajem siječnja, da bi vrhunac dosegnula 12. veljače. Uz Kinu, tijekom tog perioda slave još Južna Koreja i Vijetnam.

Zatim, u ožujku Iran i Uzbekistan slave Perzijsku novu godinu, a s krajem ožujka i početkom travnja slave i Hinduisti u Indiji. Ovisno o geografskoj lokaciji, narodi ili vjernici imaju posebne trenutke u godini kad završavaju jedan i započinju novi ciklus.

Songran se tako slavi ove godine od 13. do 16. travnja i održava se u Tajlandu, Laosu, Kambodži, Mianmaru, Šri Lanki i dijelovima Indije, Kine i Vijetnama.

Također, 9. kolovoza ove godine održava se Islamska nova godina, a slave je Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. I, konačno, rujan je namijenjan za proslavu Rosh Hashanaha u Izraelu.