IFA 2020 u posebnom ozračju usprkos krizi uz odličnu organizaciju

IFA 2020 u posebnom ozračju usprkos krizi uz odličnu organizaciju
Dražen Tomić / Tomich Productions

Kada je organizator prije nekoliko tjedana i finalno potvrdio kako će se posebno specijalno izdanje sajma IFA 2020 u Berlinu ipak održati od 3. do 5. rujna malo tko je zapravo u to mogao povjerovati jer svuda su se u svijetu najavljivala otkazivanja sajmova unaprijed i po nekoliko mjeseci. Tako je primjerice već sada otkazan možda i IFA-in najveći konkurent sajam u Las Vegasu u siječnju 2021.

Ipak krenimo redom, IFA je proljetos prvo otkazala svoje godišnje okupljanje za novinare kao najavu sajam IFA i to njihov IFA GPC (Global Press Conference), nakon toga su organizatori otkazali i ovogodišnje izdanje sajma koje se svake godine već 96 godina održava u rujnu u Berlinu.

Međutim, njemački uporni organizatori iz Messe Berlin nisu odustajali i smislili su koncept usprkos krizi, pandemiji i epidemiološkim mjerama usprkos da se IFA 2020 ali kao poseban novi oblik stvarnog i virtualnog, odnosno u hibridnom obliku ipak održi.

Zbog toga svakog dana manifestaciji može nazočiti maksimalno tisuću ljudi, na koje pazi mnoštvo zaštitara koji ih neprestano upozoravaju na razmak ili eventualno nenošenje maske. Maska mora pokrivati i nos i usta, a organizatori su za sve zaboravne pripremili i dodatne maske, Posvuda su mjesta za dezinfekciju ruku, pazi se doslovno na sve i na svakom koraku.

Zbog svega toga Izložbeni prostor je prilično malen, zauzima tek pola jednog paviljona, a razgovori s predstavnicima kompanija provode se uz nadzor zaštitara. Izaziva to pomalo nelagodu, ali i novinarima nije dopušteno više od toga. Pazi se i na fotografiranje, snimanje, da sve bude prema pravilima i propisima.

Kako ističe Jens Heithecker, izvršni direktor IFA-e što se tiče poslovanja, ništa ne nadmašuje osobnu povezanost i ona mora ostati jer bez toga stvari pomalo i gube smisao.

„Zbog toga je imati IFA 2020 kao stvarni događaj toliko važan znak. To je simbol koji pokazuje da zajedno možemo gledati dalje od pandemije i njezinih posljedica. Sada je na industriji, trgovcima, medijima i potrošačima da izgrade i oblikuju 'normalno' što će se pojaviti“, naglasio je Heitecher.

Prema riječima Kai Hillebrandt, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke gfu, suorganizatora IFA-e s tvrtkom Messe Berlin, novi pandemijski uvjeti promijenili su i način korištenja tehnologije, mjesto korištenja tehnologije. Očito je, naglašavaju svi na sajmu IFA 2020 da će se svi proizvođači morati tome prilagoditi.

Tako prema njegovim riječima tehnologija se definitivno seli u domove. On to naglašava činjenicom da istraživanja pokazuju da je čak 83 posto korisnika promijenilo svoje potrošačke navike tijekom pandemije.

Što se tiče brojki na tržištu, one prema GfK-ovim podacima govore kako je u prvih šest mjeseci 2020. vrijednost globalnog tržišta tehničke robe široke potrošnje, isključujući Sjevernu Ameriku i Južnu Afriku, pala na 306 milijardi eura tijekom zatvaranja maloprodaje radi covida-19. Nadalje, GfK analitičari govore da tržište potrošačke elektronike bilježi pad od 5,8 posto globalne prodaje u prvoj polovici 2020. Ipak je to mnogo manje nego li u nekim drugim industrijama i zato su sajmovi poput IFA-e iznimno važno zaključio je Heitcher.