IFA 2015: Potražnja izlagača premašila sve rekorde

IFA 2015: Potražnja izlagača premašila sve rekorde
IFA

Berlinski IFA (njem. Internationale Funkausstellung) sajam potrošačke elektronike i bijele tehnike nije razočarao niti ove godine pa se organizatori mogu pohvaliti nastavkom rasta koji je prošle godine dosegao iznimno impresivne brojke. Najavljeno je 1645 izlagača na iznajmljenih 150 tisuća metara četvornih prostora. To je rekord sam po sebi, ali prihodi su ono bitnije.

Od 4. do 9. rujna, koliko će se održavati IFA sajam, uprihodit će se prema prognozama više od 4,25 milijardi eura iz prošle godine. Jer, IFA sajam se pozicionirao kao vodeći za industriju, ali i maloprodaju te se narudžbe koje se zaprimaju čine unaprijed sve do Božića kad je vrhunac potrošnje. Niti jedan drugi događaj u ovom razdoblju godine ne privlači toliko trgovaca iz maloprodajnog sektora, toliko investitora, znatiželjnih posjetitelja i predstavnika medija.

I ključno je upravo razdoblje godine jer ljetni praznici su završeni, slijede planiranja za sljedeću godinu i potrebno je unaprijed napraviti pravu strategiju za praznike i blagdane u prosincu i početkom siječnja. Zato se svi skupe na jednom mjestu i zato je iznimno bitno pojaviti se na IFA sajmu. Koga nema, taj ne prolazi dobro. Posebno ne u ovim trenucima kad se tržište potrošačke elektronike proširilo za 14 posto u odnosu na prošlu godinu i ako se gleda euro kao valuta. Što se dolara tiče, tržište je stabilno i na razinama kao prošle godine. Što se rasta tiče, za potrošačku elektroniku on je četiri posto veći nego prije godinu dana, a za bijelu tehiku šest posto.

"U nekim dijelovima svijeta je prodaja potrošačke elektronike skočila s minus 35 na plus 17 posto, a predviđamo da će se rast nastaviti i narednih godina. A IFA je sajam koji određuje smjer za sve izlagače i predstavlja ono što kupci žele", rekao je predsjednik kompanije ZVEI dr. Reinhard Zinkann.

U pozitivnom duhu je sve komentirao zadovoljni izvršni direktor IFA sajma Jens Heithecker, svjestan da sve ide prema naprijed i da se Berlin pozicionirao kao lider pri predstavljanju ovog dijela industrije.

"Privilegija je raditi za industriju koja ima toliki potencijal, koja je toliko inovativna i razvija se na dnevnoj razini. IFA je jedini sajam koji pruža sve, cijeli spektar proizvoda, od onih najniže pa do najviše klase. Nitko i ništa nije izostavljeno", zaključuje Heithecker.