IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret

IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret
DepositPhotos

Tableti se proteklih godina ne prodaju najbolje, ali tijekom pandemije koronavirusa pokazalo se da nisu na top listi prioriteta potrošača, zbog čega je tijekom prvog kvartala ove godine došlo do pada isporuka od 9,6 posto.

Riječ je o EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) tržištu i ukupno je isporučeno 8,8 milijuna tableta. Brojke su to koje donosi IDC, a u svojim prognozama nema optimizma ni za ostatak godine.

Dakle, prvi problemi za tržište tableta stvorili se tijekom zatvaranja tvornica u Kini, koje prva pogođena virusom. Samim time, nastala je lančana reakcija pa se potražnja nije ispunila, bez obzira što su trgovine imale više zahtjeva za isporukama no što je inače slučaj u prvim kvartalima.

Normalno, ta nestašica "prelila" se u drugi kvartal i brojke u njemu bi mogle također biti rekordno niske. Posebno se to osjeti tijekom "seciranja" regija. Primjerice, CEE (Srednja i Istočna Europa) i MEA (Bliski istok i Afrika) tržišta na godišnjoj razini bilježe 16 posto pada po pitanju isporuka tableta. Istovremeno, Zapadna Europa bilježi pad od 5,7 posto, što nije toliko loše.

Što se proizvođača tiče, Samsung je ostao na prvom mjestu po udjelu na tržištu, slijedi Apple, zatim Huawei, četvrti je Lenovo, a na petom mjestu Microsoft. No, u zapadnijim dijelovima Europe Apple je na prvom mjestu jer iPad i dalje kotira kao najbolji izbor, što ima smisla jer u bogatijem dijelu kontinenta ne gleda se na financijski segment već onaj vezan uz kvalitetu proizvoda.

Zbog svega, kao što je spomenuto, IDC nema dobre prognoze za ostatak godine. I reducirao ih je u odnosu na one načinjene krajem prošle godine. Stoga, za drugi kvartal sad se prognozira nastavak pada, i to od 8,8 posto. Ali, zato je za prvu polovicu godine prognoziran pad od čak 20 posto.

Nažalost, u drugom dijelu ove godine poboljšanja neće biti jer prijeti globalna recesija pa će kupovna moć potrošača dodatno oslabiti i tableti, koji i inače nisu na vrhu liste prioriteta, nastavit će patiti po pitanju prodaje...