BACKEND I FRONTEND

ICTbusiness.info nakon 10 godina s novim CMS-om i osvježenim dizajnom

ICTbusiness.info nakon 10 godina s novim CMS-om i osvježenim dizajnom
Novi dizajn web portala
ICTbusiness.info

I dok smo se veselili činjenici kako već 10 godina uživamo u onome što radimo, s novim projektima, brojim putovanjima, u pozaadini negdje od sredine prošle godine nstajao je novi CMS na kojem danas radi ICTbusiness.info. Uskoro će i svi ostali naši projekti preći na ovaj sustav.

Novi CMS, ali i sustav koji ga pogoni, nastali su zbog potrebe da se rješenje na kojem smo radili zadnjih deset godina, a koje je čak i tehnološki starije, iako mnogo puta unaprijeđeno, jednostavno zamijeni novim tehnologijama i rješenjima. Da sam CMS i zahtjevi prema hardverskoj infrastrukturi budu drugačiji s puno više brzine u odnosu na ranije, ali i s mnogo većim brojem korisnika nego ranije.

Nije bit samo u tehnološkom rješenju nego i samom CMS-u odnosno sustavu za upravljanje sadržajem koji na jednostavan i brz način omogućuje pregled objavljeno i neobjavljenog sadržaja, sadržaja koji čeka uredničko odobrenje, upravljanje vremenom objave, fotografijama i svim ostalim što svakodnevno čini vijesti, članke, reportaže, intervjue, analize, kolumne koje možete čitati na portalu.

I nakon što se posložila arhitektura upravljanja sadržajem, napravljen je i novi osvježeni dizajn samog portala kojeg od danas vidite pred vama. Nismo uvodili radikalne promjene, bit će vremena i za to. Ideja je bila prilagoditi ga lakšem čitanju na bilo kojem uređaju. Novi dizajn se automatski prilagođava uređaju na kojem ga pregledavate, radilo je to i na starom dizajnu ali sada je to ipak i ljepše i bolje i novije.

Naravno sve to ne bi bilo moguće da nisu promijenjene i tehnologije i rješenja na kojima sve ovo počiva.

Nova platforma ICT Businessa s tehnološkog smisla se znatno razlikuje spram stare platforme.

Portal je sada podijeljen u 3 osnovna segmenta: API, sustav za upravljanje sadržajem (CMS) i frontend, a za ostvarivanje istih korišten je moderan tehnološki stack VueJS3, NuxtJS3 i Laravel 9.

Za urednike i novinare osmišljen je novi sustav za upravljanje sadržajem koji omogućuje lakši unos, kontrolu i naknadno uređivanje sadržaja, kroz koji se s jednog mjesta može jednostavno opremiti članak slikama, video materijalima, audio verzijom članka, anketom i interaktivnim sadržajima.

S vanjske strane, portal sada pogoni NuxtJS kroz koji radi server side rendering s automatskom konverzijom i optimizacijom slika u .webp format, te se sadržaj „kešira“ kroz Cloudflare CDN radi što bržeg učitavanja i uštede prometa čitateljima.

Kompletno rješenje portala u potpunosti je custom razvijeno od strane djelatnika studija Webmaster.hr.