UMJETNA INTELIGENCIJA

IBM i NASA otvorili kod geoprostornog AI modela watsonx.ai

IBM i NASA otvorili kod geoprostornog AI modela watsonx.ai
Shutterstock

IBM i AI platforma otvorenog koda Hugging Face najavili su da će IBM-ov geoprostorni temeljni model watsonx.ai – izgrađen iz NASA-inih satelitskih podataka – sada biti otvoreno dostupan na Hugging Face. Bit će to najveći geoprostorni temeljni model na Hugging Faceu i prvi ikada otvoreni AI temeljni model izgrađen u suradnji s NASA-om.

Pristup najnovijim podacima ostaje značajan izazov u znanosti o klimi gdje se uvjeti okoliša mijenjaju gotovo svakodnevno. I, unatoč rastućim količinama podataka - procjene NASA-e sugeriraju da će do 2024. godine znanstvenici imati 250.000 terabajta podataka iz novih misija - znanstvenici i istraživači još uvijek se suočavaju s preprekama u analizi ovih velikih skupova podataka. Kao dio Sporazuma o svemirskom aktu s NASA-om, IBM je ranije ove godine krenuo u izgradnju modela temelja umjetne inteligencije za geoprostorne podatke. Stavljanjem geoprostornog temeljnog modela na raspolaganje putem Hugging Facea, napori mogu napredovati u demokratizaciji pristupa i primjene umjetne inteligencije za generiranje inovacija u klimi i znanosti o Zemlji.

"Ključna uloga tehnologija otvorenog koda u ubrzavanju kritičnih područja otkrića kao što su klimatske promjene nikada nije bila jasnija", rekao je Sriram Raghavan, potpredsjednik IBM Research AI.

"Kombiniranjem IBM-ovih napora temeljnog modela usmjerenih na stvaranje fleksibilnih sustava umjetne inteligencije koji se mogu ponovno koristiti s NASA-inim repozitorijem satelitskih podataka Zemlje i stavljanjem na raspolaganje na vodećoj otvorenoj platformi umjetne inteligencije, Hugging Face, možemo iskoristiti snagu suradnje za bržu implementaciju i učinkovitija rješenja koja će poboljšati naš planet“, tvrdi Raghavan.

"AI ostaje područje koje pokreće znanost, a znanost može napredovati samo kroz dijeljenje informacija i suradnju", rekao je Jeff Boudier, voditelj proizvoda i rasta u Hugging Face. "Zbog toga su umjetna inteligencija otvorenog koda i otvoreno izdanje modela i skupova podataka toliko temeljni za kontinuirani napredak umjetne inteligencije i osiguravanje da će tehnologija koristiti što većem broju ljudi."

"Vjerujemo da temeljni modeli imaju potencijal promijeniti način na koji se promatrački podaci analiziraju i pomoći nam da bolje razumijemo naš planet", rekao je Kevin Murphy, glavni voditelj znanstvenih podataka u NASA-i. "Open-sourceing takvim modelima i njihovim stavljanjem na raspolaganje svijetu, nadamo se da ćemo višestruko povećati njihov učinak."

Model – koji su zajednički uvježbali IBM i NASA na Harmoniziranim satelitskim podacima Landsat Sentinel-2 (HLS) tijekom jedne godine diljem kontinentalnih Sjedinjenih Država i fino podešen na označenim podacima za mapiranje ožiljaka od poplava i opekotina – pokazao je do danas poboljšanje od 15 posto više od najsuvremenijih tehnika koristeći upola manje označenih podataka. S dodatnim finim podešavanjem, osnovni model se može ponovno rasporediti za zadatke poput praćenja krčenja šuma, predviđanja prinosa usjeva ili otkrivanja i praćenja stakleničkih plinova. Istraživači IBM-a i NASA-e također surađuju sa Sveučilištem Clark na prilagodbi modela za aplikacije kao što su segmentacija vremenskih serija i istraživanje sličnosti.

Vijest je uslijedila nakon najave IBM-a ranije ove godine da će surađivati s NASA-om na izgradnji AI modela koji bi mogao ubrzati analizu satelitskih slika i potaknuti znanstvena otkrića. Također je dio NASA-ine desetljeća duge Open-Source Science Initiative za izgradnju pristupačnije, inkluzivnije i suradničke znanstvene zajednice. NASA, zajedno s Bijelom kućom i drugim federalnim agencijama, proglasila je 2023. Godinom otvorene znanosti kako bi proslavila dobrobiti i uspjehe stvorene otvorenom razmjenom podataka, informacija i znanja.

Model koristi tehnologiju temeljnog modela IBM-a i dio je IBM-ovih većih nastojanja da stvori i uvježba modele umjetne inteligencije koji se mogu koristiti za različite zadatke i primijeniti informacije iz jedne situacije u drugu. IBM je u lipnju najavio dostupnost watsonxa, AI i podatkovne platforme koja omogućuje tvrtkama skaliranje i ubrzavanje utjecaja najnaprednije AI s pouzdanim podacima. Komercijalna verzija geoprostornog modela, koji je dio IBM watsonxa, bit će dostupna putem IBM Environmental Intelligence Suite (EIS) kasnije ove godine.