Kvantno računarstvo

IBM će izgraditi svoj prvi europski kvantni podatkovni centar

IBM će izgraditi svoj prvi europski kvantni podatkovni centar
Depositphotos / Ilustracija

IBM je najavio planove za otvaranje svog prvog europskog kvantnog podatkovnog centra kako bi tvrtkama, istraživačkim institucijama i vladinim agencijama olakšao pristup vrhunskom kvantnom računalstvu. Očekuje se da će podatkovni centar biti operativan 2024. godine, s višestrukim kvantnim računalnim sustavima, svaki s kvantnim procesorima uslužne razine, tj. onima s više od 100 qubita.

Bit će smješten u IBM-ovom pogonu u Ehningenu u Njemačkoj i opsluživat će IBM Quantum europsku regiju oblaka. Korisnici u Europi i drugdje u svijetu moći će pružati usluge u podatkovnom centru za svoje istraživanje i istraživačku aktivnost temeljenu na kvantnom računalstvu u oblaku. Podatkovni centar osmišljen je kako bi pomogao klijentima da nastave upravljati zahtjevima europske regulative podataka, uključujući obradu svih podataka o poslovima unutar granica EU-a. Objekt će biti drugi IBM-ov kvantni podatkovni centar i regija kvantnog oblaka, nakon Poughkeepsieja u New Yorku.

"Europa ima neke od najnaprednijih korisnika kvantnih računala na svijetu, a interes se samo ubrzava s erom kvantnih procesora upotrebne veličine", rekao je Jay Gambetta, IBM-ov suradnik i potpredsjednik IBM-a Quantum. "Planirani kvantni podatkovni centar i povezana oblačna regija pružit će europskim korisnicima novu mogućnost dok žele iskoristiti snagu kvantnog računalstva za rješavanje nekih od najizazovnijih svjetskih problema."

"Naš kvantni podatkovni centar u Europi sastavni je dio našeg globalnog nastojanja", rekla je Ana Paula Assis, generalna direktorica IBM-a za EMEA. "Pružit će nove prilike za naše klijente da surađuju rame uz rame s našim znanstvenicima u Europi, kao i s njihovim vlastitim klijentima, dok istražuju kako najbolje primijeniti kvantu u svojoj industriji."

IBM Quantum Network trenutno ima više od 60 organizacija diljem Europe koje pristupaju kvantnom hardveru i softveru putem oblaka, uključujući Bosch; Sveučilište Bundeswehr; Crédit Mutuel Alliance Fédérale, uključujući svoju tehnološku podružnicu Euro-Information i Targobank; Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY); Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN); Fraunhofer-Gesellschaft; Centar za superračunalstvo i umrežavanje u Poznanu (PSNC); i T-sustavi. Ovi klijenti diljem Europe istražuju potencijalne upotrebe kvantnog računalstva, uključujući znanost o materijalima, fiziku visokih energija, tranziciju energije, održivost i financijske primjene.