I u 2021. moguće je Windows 7 i Windows 8. besplatno nadograditi na Windows 10

I u 2021. moguće je Windows 7 i Windows 8. besplatno nadograditi na Windows 10
DepositPhotos

Windows 10 operativni sustav nekim je preskup pa ga zato nemaju, ali postoje načini kako ga posjedovati besplatno i to na legalan način. Možda tako nešto zahtijeva malo istraživanja i vremena da se obavi, ali korisno je u konačnici svima koji ne žele trošiti novac na operativni sustav. Ili ga nemaju.

Šteta je što svi ti korisnici nisu reagirali na vrijeme prije pet godina, kad se pojavio Windows 10. Naime, prvih godinu dana bio je besplatan za sve koji su posjedovali Windows 7 ili 8/8.1. No, loše iskustvo upravo s verzijama "osmice" ponukalo je ljude da radije čekaju kraj podrške za postojeći sustav ili da se prebace natrag na "sedmicu", koja je bila dokazano stabilna i kvalitetna.

Sad je ipak jasno da "desetka" jest najbolji mogući izbor u Microsoftovoj ponudi, ali više nema besplatne opcije na način koji je prije postojao. Ipak, kako i stoji u uvodu, postoji način kako do nje potpuno besplatno i potpuno legalno. Za početak, bitno je znati kako se točno dolazilo besplatne "desetke".

Dakle, Microsoft je omogućio nadogradnju postojeće originalne licence na digitalnu, sve s ciljem pridobivanja milijardu korisnika unutar prve dvije do tri godine. Cilj koji nije postignut sve do prije nešto više od godinu dana. Također, iako se godinu nakon predstavljanja Windows 10 iz Microsofta navodilo da više nema besplatne nadogradnje, ona i dalje postoji. Naravno, ako je prethodni operativni sustav legitiman i aktiviran.

Da skratimo priču, ovo je pet koraka koja treba pratiti za besplatnu nadogradnju:

1. Imate li legitiman i aktiviran operativni sustav 7 ili 8/8.1 provjerite u Control Panel > System and Security > System.

2. Kreirajte backup prije pokušaja nadogradnje.

3. Kad to obavite, preuzmite Windows 10 Media Creation Tool sa službene Microsoftove stranice.

4. Pokrenite Windows 10 Media Creation Tool i pratite korake koji su navedeni.

5. Ako je nadogradnja uspjela, nakon ponovnog pokretanja računala, bit ćete na Windows 10 sustavu. Zatim otiđite u Start > Settings > Update&Security > Activation kako biste vidjeli status, odnosno, je li sustav aktiviran. Ako pak vidite Activation ikonicu, kliknite je kako bi se proces aktivacije pokrenuo. To bi trebalo upaliti i nakon toga biste trebali vidjeti poruku "Windows is activated with a digital license linked to your Microsoft account". Ukoliko ovaj način nije uspio, ID je moguće upisati ručno.