I Microsoft će kao i Google, Apple i drugi proizvoditi i autonomna vozila

I Microsoft će kao i Google, Apple i drugi proizvoditi i autonomna vozila
DepositPhotos / Ilustracija

Microsoft je odlučio krenuti putem Googlea i Applea pa ulazi na tržište autonomnih vozila, a u tome će mu pomoći Cruise i General Motors. No, ta priča nešto je zanimljivija od one koju su započeli glavni konkurenti.

Naime, dok će Google i Apple sami razvijati vozila, uz partnerstvo s jakim imenima u automobilskoj industriji, Microsoftova ideja bila je investirati u Cruise pa se priključio General Motorsu i Hondu kako bi u mladu kompaniju generirali čak dvije milijarde američkih dolara pa tako pomogli kompaniji specijaliziranoj za razvoj električnih i autonomnih vozila da lakše krene u, za Microsoft i druge investitore, željenom smjeru.

Dapače, ta investicija podigla je vrijednost kompanije na 30 milijardi dolara. Ujedno, ušla je u fokus široj javnosti, dok je onoj upućenijoj publici poznata otprije. Kako? Pa General Motors kupio je 2016. Cruise za milijardu dolara, prepoznavši potencijal i ulagao u nju kako bi se dugoročno isplatila. Kako se čini, plan će upaliti.

Možda ne bi da GM nije imao sjajnu poslovnu politiku, kojom je omogućio i drugima da investiraju u Cruise, dok istodobno prate sve što se događa, nude infrastrukturu, usluge i znanja da bi razvoj išao neometano i ubrzano u zacrtanim smjerovima. Microsoft je uvidio priliku i umjesto da potroši znatan novac i vrijeme na razvoj vlastitog autonomnog vozila, radije će to prepustiti stručnjacima. Koji se obvezuju na korištenje njegove Azure cloud platforme.

Najbolji dio cijele ove priče jest što Cruise planira uskoro plasirati taksi uslugu i obvezao se na korištenje Azure pa će Microsoft moći obaviti detaljna testiranja u realnim uvjetima.

Što se tiče električnih autonomnih vozila za komercijalno tržište, prvih 30 trebalo bi se pojaviti do 2025. te automatski stvoriti nova radna mjesta i poslovne prilike, kako navode u General Motorsu.