I Microsoft će kao i Google, Apple i drugi proizvoditi i autonomna vozila

I Microsoft će kao i Google, Apple i drugi proizvoditi i autonomna vozila

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Microsoft je odlučio krenuti putem Googlea i Applea pa ulazi na tržište autonomnih vozila, a u tome će mu pomoći Cruise i General Motors. No, ta priča nešto je zanimljivija od one koju su započeli glavni konkurenti.

Naime, dok će Google i Apple sami razvijati vozila, uz partnerstvo s jakim imenima u automobilskoj industriji, Microsoftova ideja bila je investirati u Cruise pa se priključio General Motorsu i Hondu kako bi u mladu kompaniju generirali čak dvije milijarde američkih dolara pa tako pomogli kompaniji specijaliziranoj za razvoj električnih i autonomnih vozila da lakše krene u, za Microsoft i druge investitore, željenom smjeru.

Dapače, ta investicija podigla je vrijednost kompanije na 30 milijardi dolara. Ujedno, ušla je u fokus široj javnosti, dok je onoj upućenijoj publici poznata otprije. Kako? Pa General Motors kupio je 2016. Cruise za milijardu dolara, prepoznavši potencijal i ulagao u nju kako bi se dugoročno isplatila. Kako se čini, plan će upaliti.

Možda ne bi da GM nije imao sjajnu poslovnu politiku, kojom je omogućio i drugima da investiraju u Cruise, dok istodobno prate sve što se događa, nude infrastrukturu, usluge i znanja da bi razvoj išao neometano i ubrzano u zacrtanim smjerovima. Microsoft je uvidio priliku i umjesto da potroši znatan novac i vrijeme na razvoj vlastitog autonomnog vozila, radije će to prepustiti stručnjacima. Koji se obvezuju na korištenje njegove Azure cloud platforme.

Najbolji dio cijele ove priče jest što Cruise planira uskoro plasirati taksi uslugu i obvezao se na korištenje Azure pa će Microsoft moći obaviti detaljna testiranja u realnim uvjetima.

Što se tiče električnih autonomnih vozila za komercijalno tržište, prvih 30 trebalo bi se pojaviti do 2025. te automatski stvoriti nova radna mjesta i poslovne prilike, kako navode u General Motorsu.

Još iz kategorije

Energetska transformacija pitanje je života i smrti

Energetska transformacija pitanje je života i smrti

03.03.2021.

Hrvatsku industriju čeka sveobuhvatna transformacija na niskougljično gospodarstvo. Kako bi se realizirala, samo energetski sektor će do 2030. morati uložiti 150 milijardi kuna. Iako su nam na raspolaganju pozamašna sredstva iz EU fondova, tako ozbiljne investicije traže i mobiliziranje privatnog sektora, odnosno suradnju industrije, države i znanosti kako domaće gospodarstvo ne bi dodatno zaostalo za međunarodnom konkurencijom.

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.