ŽELI NEOVISNOST

Huawei u tajnosti gradi tvornicu kako bi izbjegao američke sankcije?

Huawei u tajnosti gradi tvornicu kako bi izbjegao američke sankcije?
Depositphotos

Nakon što je većim dijelom izbačen s međunarodnog tržišta pametnih telefona i modema zbog strogih sankcija Sjedinjenih Američkih Država, Huawei se sprema za povratak, navodi Bloomberg.

Naime, kruže glasine posljednjih nekoliko mjeseci da Huawei gradi tajnu tvornicu poluvodiča u Kini i planira ponovno ponuditi 5G pametne telefone. Dakle, kineski tehnološki div nikako nije spreman odustati od bitke za poziciju na globalnom tržištu, što su za potrošače odlične vijesti.

Konkretnije, Bloomberg tvrdi da je Huawei u središtu kineskih nastojanja da postane neovisan o tehnologiji drugih zemalja u proizvodnji čipova kako bi izbjegao ranjivost na eventualne sankcije u budućnosti. U tu svrhu, kineske vlasti navodno su uspostavile cijelu mrežu kompanija s jedinim ciljem omogućavanja neovisne proizvodnje čipova.

Huawei navodno već ima ekvivalent od gotovo 30 milijardi američkih dolara državnih subvencija za izgradnju moderne tvornice čipova.

Ta kompanija je logičan izbor za ove subvencije jer već ima iskustvo u razvoju vlastitih čipova i masovnoj proizvodnji te je dovoljno velika da provede takvu inicijativu. Ironično je da su, prema Bloombergu, upravo američke sankcije bile odlučujući faktor za ovu blisku suradnju između Huaweija i kineskih vlasti.

Također, Huawei je već predstavio pametni telefon uglavnom razvijen i proizveden u Kini - Mate 60 Pro. Zaslon dolazi je napravio BOE, kameru Ofilm, bateriju od Sunwoda, 7nm Kirin 9000S ARM SoC proizveo je SMIC, a operativni sustav HarmonyOS Huaweijevih je ruku djelo. Samo je za RAM zadužena kompanija izvan Kine - južnokorejski SK Hynix.

Ipak, u priopćenju za javnost Huawei je opovrgao izvješće Bloomberga i porekao primanje subvencija za izgradnju spomenute tvornice.