Hrvatski broj ICT stručnjaka manji od EU prosjeka

Hrvatski broj ICT stručnjaka manji od EU prosjeka

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

U 2020. godini oko 8 milijuna ljudi u EU radilo je kao specijalisti za ICT ili 4,3 posto ukupne radne snage u EU. Taj je udio bio 0,4 postotna boda veći nego 2019. godine, kada su ICT stručnjaci činili 3,9 posto ukupnog broja zaposlenih. Što se tiče Hrvatska tu je ICT stručnjaka 3,7 posto odnosno 0,5 postotnih poena povećanja u odnosu na prethodnu godinu. Ovime smo na razini Latvije, a bolji od Italije, Poljske, Bugarske, Litve, Latvije, Srbije, Crne Gore i Rumunjske. Najbolja je Švedska s udjelom od čak 7 posto, slijedi Finska s  6,8 posto, a na trećem mjestu je Estonija s udjelom 6,5 posto.

Iako je udio stručnjaka za ICT u porastu u EU od 2011. godine, u tom se razdoblju povećao za 1,3 postotnih poena, prošle godine također je zabilježen porast stope promjena. Između 2019. i 2020. stopa rasta iznosila je 7,5 posto u odnosu na prosječnu godišnju stopu rasta od 5,2 posto tijekom proteklog desetljeća. To bi se moglo povezati s ubrzanjem digitalne transformacije koja utječe na cjelokupno gospodarstvo.

Na nacionalnoj razini udio IKT stručnjaka u zapošljavanju bio je najveći u Finskoj (7,6 posto) i Švedskoj (7,5 posto), dok su relativno visoki udjeli zabilježeni i u Estoniji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Irskoj i Danskoj (svi iznad 5 posto). Najmanji udjeli zabilježeni su u Grčkoj (2 posto) i Rumunjskoj (2,4 posto).

Velika većina osoba zaposlenih u EU kao ICT stručnjaci bili su muškarci. U EU kao cjelini žene su činile 18,5 posto. Unatoč tome, stopa povećanja za žene ICT-ove stručnjake veća je nego za muškarce od 2011. godine, tako da se rodna razlika smanjila tijekom posljednjeg desetljeća za 3 postonih poena.

Na nacionalnoj razini, najveći udio žena među zaposlenima ICT stručnjacima zabilježen je u Bugarskoj (28,2 posto), Grčkoj (26,5 posto) i Rumunjskoj (26,2 posto), dok je najmanji udio zabilježen u Mađarskoj (12,3 posto), Malti ( 11 posto) i Češkoj (10,3 posto).

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

24.07.2021.

Dok se polaznici prve generacije programa prekvalifikacije za programera/ku umjetne inteligencije bliže kraju edukacije, AI Centar Lipik se priprema za nove prijave. Službeno su otvorene prijave za drugu generaciju, a sudeći prema prijašnjim prijavama, očekuje se još veći broj odaziv

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

24.07.2021.

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge ljude da se uključe u e-učenje i samo u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2021. godine sektor e-učenja zabilježio 56 posto više prometa, dok je broj klijenata porastao za 94 posto u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, objavio je Payoneer, globalna platforma za međunarodna plaćanja.

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

23.07.2021.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda.