POZITIVAN TREND

Hrvatska po broju osoba s ICT diplomom iznad prosjeka EU, zaostajemo po brzinama interneta

Hrvatska po broju osoba s ICT diplomom iznad prosjeka EU, zaostajemo po brzinama interneta
Depositphotos / Ilustracija

Prema izvješću pod imenom „Prvo godišnje izvješće EU o statusu Hrvatske u okviru Digitalne dekade 2030.“ digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva i društva značajno napreduje, a najveći doprinos je zabilježen u području ljudskog kapitala, pokrivenosti optičke mreže i digitalizaciji poslovanja.  

O izvješću EU i projektima govorio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i istaknuo kako je najveći doprinos zabilježen u području ljudskog kapitala, pokrivenosti optičkim mrežama i digitalizaciji poslovanja.

“S oko 63 posto osoba s osnovnim digitalnim vještinama, Hrvatska ostvaruje rezultat znatno iznad prosjeka EU-a od 54 posto i dobro napreduje prema cilju od 80 posto do 2030. kao i znatno poboljšanje u pogledu pokrivenosti 5G s porastom od 48 postotnih bodova, koji je dosegnuo 82 posto, što je nešto iznad prosjeka EU-a (81 posto)“, ističe Gršić.

Europska komisija objavila je 27. rujna 2023. prvo izvješće o stanju digitalnog desetljeća. U izvješću se analizira zajednički napredak EU-a u postizanju digitalne tranzicije Europe do 2030. Izvješće uključuje posebna izvješća za pojedine države u digitalnom desetljeću (prethodno poznato kao indeks digitalnog gospodarstva i društva, DESI) u kojima se pobliže razmatraju pojedinačna postignuća svake države članice tijekom prošle godine u sljedeća četiri glavna stupa: digitalne vještine, digitalna infrastruktura, digitalizacija javnih usluga i digitalizacija poduzeća.

Prema izvješću, Hrvatska pokazuje snažne rezultate glede postizanja ciljeva digitalnog desetljeća povezanih s digitalnim vještinama i ostvaruje dobre rezultate glede školovanja stručnjaka pa  postotak osoba s diplomom iz područja IKT-a iznosi 4,8 posto što je iznad prosjeka EU-a od 4,2 posto.

Hrvatska napreduje prema ispunjavanju ciljeva EU-a "Fiksna pokrivenost mrežama vrlo velikog kapaciteta" (VHCN) i "pokrivenost 5G mrežom" do 2030. od 100 posto. Hrvatski VHCN velike brzine i pokrivenost 5G mrežom posljednjih su godina u stalnom porastu.

Hrvatska je 2022. ostvarila nešto više od prosjeka EU-a u digitalizaciji poduzeća, među ostalim glede prihvaćanja naprednih tehnologija, ali i dalje postoji neiskorišteni potencijal za poboljšanje digitalnog intenziteta MSP-ova. Hrvatska u kojoj djeluju dva jednoroga, potiče istraživačke i inovacijske inicijative u digitalizaciji kako bi pridonijela cilju EU-a: povećanju rasta i udvostručivanju broja jednoroga u EU-u do 2030. Hrvatska također financira mjere potpore digitalnim inovacijskim centrima (DIH) kao što su (CROatian Industry and Society Boosting), (Artificial Intelligence for Smart Healthcare and Medicine) i (Digitalna transformacija srednje Hrvatske i sjevernog Jadrana).

Dobri rezultati su ostvareni u pristupanju elektroničkim zdravstvenim evidencijama, s ocjenom 86 posto u usporedbi s 72 posto na razini EU. Od 2014. izvješća o indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI) − prethodnici DDCR-a − omogućuju Europskoj komisiji da prati napredak koji su države članice ostvarile u digitalnom području. Izvješće DDCR-a sastoji se od profila zemalja i tematskih poglavlja.

Izvješća za pojedine zemlje o DDCR-u kombiniraju kvantitativne podatke iz pokazatelja DDCR-a s razmatranjima politika i najboljim praksama specifičnima za svaku zemlju.

Izvješću možete pristupiti ovdje, a dodatne pojedinosti o metodologiji potražite u ovom izvoru.