Hrvatska na 18 mjestu kada je riječ o ženama u digitalnom sektoru

Hrvatska na 18 mjestu kada je riječ o ženama u digitalnom sektoru
DepositPhotos / Ilustracija

Žene su predvodile inovacije ključne za napredak digitalne tehnologije - od računalnih algoritama do programiranja. Ipak, i dalje je manja vjerojatnost da imaju specifične digitalne vještine i rade na ovom polju u usporedbi s muškarcima. Samo kada se promatraju osnovne digitalne vještine, rodni jaz se smanjio, s 10,5 posto u 2015. na 7,7 posto u 2019. Hrvatska je na 18 mjestu.

„Doprinos žena europskoj digitalnoj ekonomiji presudan je. Pregled rezultata pokazuje da su samo 18 posto stručnjaka za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u EU žene. Stoga još uvijek moramo učiniti više kako bismo osigurali da sljedeća Ada Lovelace dobije mogućnosti koje s pravom zaslužuje“, tvrdi izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

„Želimo da europska digitalna ekonomija osnaži sve, bez obzira na njihov spol. Da bi prednjačila u digitalnoj tranziciji, naša industrija mora u potpunosti iskoristiti europski potencijal vještina i potaknuti ženske talente. Utirat ćemo put za digitalno usavršavanje žena diljem EU-a s nadolazećim Programom digitalne Europe i najmanje 20 posto Fonda za oporavak i otpornost posvećenog digitalnom sektoru“, ističe povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton,

Novi podaci pokazuju da su u Finskoj, Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj neke od najaktivnijih žena u digitalnoj ekonomiji. Međutim, najmanje je vjerojatno da će žene u Bugarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj i Italiji sudjelovati u digitalnoj ekonomiji, bilo za zapošljavanje,  korištenje interneta ili vještina. Europska komisija nastoji otkloniti ove nedostatke i kroz petogodišnji akcijski plan predstavljen u Europskoj agendi vještina.

Ovaj je scoreboard (pregled)  alat za mjerenje sudjelovanja žena u digitalnoj ekonomiji. Kao dio Indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI), Scoreboard ocjenjuje uspješnost država članica u područjima korištenja Interneta, vještina korisnika Interneta, kao i specijalističkih vještina i zapošljavanja na temelju 12 pokazatelja.