HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane sudionike kripto tržišta i financijskog tržišta da predlože i komentiraju prijedlog Europske komisije kojim će se u budućnosti urediti regulatorni okvir za tržišnu infrastrukturu utemeljenu na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (tzv. DLT – Distributed Ledger Technology).

Europska komisija bi to područje regulirala  posebnom Uredbom o pilot režimu za tržišne infrastrukture koje se temelje na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (DLT Pilot Režim). Usvajanjem navedene uredbe Europska unija želi podržati razvoj inovacija i korištenje novih tehnologija u području financija.

DLT Pilot Režim će postaviti ujednačena pravila za multilateralne trgovinske platforme i sustave za namiru vrijednosnih papira koji u svom radu koriste DLT tehnologiju (decentralizirano vođenje evidencije transakcija). Time bi se stvorio pravni okvir za tržišnu infrastrukturu prilagođenu onom dijelu kripto-imovine koja predstavlja prenosive vrijednosne papire (DLT prenosivi vrijednosni papir).

Kako je trenutno o ovom zakonodavnom prijedlogu rasprava u Radnim skupinama Vijeća Europske unije te u Europskom parlamentu, HANFA želi domaćim sudionicima tržišta pružiti priliku da doprinesu raspravi.

Ovaj regulatorni okvir je prvenstveno namijenjen subjektima koji podliježu MiFID II i MiFIR regulativi, kao i odredbama CSDR-a - tržišnom operateru, investicijskim društvima i kreditnim institucijama koje obavljaju investicijske usluge i aktivnosti, te središnjem depozitoriju vrijednosnih papira. Također, važan je i za institucionalne i profesionalne ulagatelje, kao i za retail ulagatelje, koji bi bili korisnici novog DLT Pilot režima. DLT Pilot režim može biti i od posebnog interesa za izdavatelje na Zagrebačkoj burzi, kao i za subjekte koji bi nudili tehnološka rješenja za korištenje DLT tehnologije u ovom novom režimu. Posebno je važna povratna informacija Zagrebačke burze, Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, investicijskih društava te osoba koje su potencijalno zainteresirane za ulazak u ovaj pilot režim kroz novo licenciranje.

Svi zainteresirani mogu svoje prijedloge poslati osobno ili preko strukovnih udruženja iz financijske industrije, izdavatelja vrijednosnih papira na Zagrebačkoj burzi te udruženja pružatelja tehnoloških rješenja najkasnije do 1. travnja 2021. na mail adresu: digitalfinace@hanfa.hr.

Uz dokument za javno savjetovanje za DLT Pilot režim i obrazac za dostavu komentara, objavljujemo i prezentaciju koja predstavlja kratak pregled cjelokupnog paketa vezanog uz kriptoimovinu i DLT kojega je predložila Europska komisija.

Podsjećamo da je osim DLT Pilot režima, Europska komisija već predložila i usvajanje Uredbe o tržištima kriptoimovine (MiCA) kao cjelovite regulacije tržišta vezanog uz kriptoimovinu, a koja nije dio ovog javnog savjetovanja. MiCA bi se trebala odnositi na sve one koji namjeravaju nuditi kripto-imovinu (tokene) ili tražiti uvrštenje takve imovine na platforme za trgovanje te na sve one koji bi pružali različite usluge posredovanja vezanog uz kriptoimovinu (trgovanje, skrbništvo, zaprimanje i prijenos naloga, savjetovanja o kriptoimovini i drugo) na području EU. Ovim prijedlogom nastoji se osigurati pravni okvir u vezi s kripto-imovinom, podržati tehnološke inovacije te ukloniti eventualne prepreke korištenju novih tehnologija te će se nastojati razviti zajedničko tržište EU u tom segmentu. O tome je HANFA, kao samo jedna od zainteresiranih strana, već ranije održala online panel.

Dokument za javno savjetovanje i obrazac za dostavu komentara mogu se pronaći na internetskoj stranici HANFA-e, kao i prezentacija o MiCa i DLT Pilot režimu.

Još iz kategorije

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

12.04.2021.

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih turističkih atrakcija Hrvatske koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

Preko 55 vrhunskih poduzeća dolazi na drugi Job Fair Meetup

Preko 55 vrhunskih poduzeća dolazi na drugi Job Fair Meetup

12.04.2021.

Nove karijerne prilike i ove godine će preplaviti Fakultet elektrotehnike i računarstva i Klub studenata elektrotehnike koji će od 10. do 14. svibnja 2021. godine postati mjestima održavanja drugog Job Fair Meetupa! Upoznavanje sa svim aktualnim poslovnim ponudama i mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj bit će moguće uz ležerno umrežavanje, opuštenu razmjenu znanja i iskustava.

Godinu dana borbe za bolje i pravednije društvo uz Glas poduzetnika

Godinu dana borbe za bolje i pravednije društvo uz Glas poduzetnika

12.04.2021.

Udruga Glas poduzetnika ovaj tjedan obilježava godinu dana postojanja. Postali su, kako sami tvrde, najsnažnija neovisna udruga poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika u privatnom sektoru u Hrvatskoj u kratkom razdoblju. Danas okupljaju više od 16.700 članova iz gotovo svih djelatnosti, a podržava ih i više od 200.000 građana.