Hamburg odbacuje Microsoft, okreće se softveru otvorenog koda

Hamburg odbacuje Microsoft, okreće se softveru otvorenog koda
Antonio Jularić

München kao da je započeo trend i prate ga drugi njemački gradovi. Jer, Hamburg se odlučio odreći Microsoftovih proizvoda i usluga te okrenuti otvorenijim sustavima. Međutim München se ipak vraća Microsotu, pa opet otvorenom kodu.

Odluku je donijela aktualna vlast, a riječ je o socijaldemokratima i zelenima, koalicijskim partnerima u jednom od najvećih i najbogatijih gradova u Njemačkoj. Zeleni su zahtijevali ovako nešto, između ostalog. Deklaracija koje je ovo dio napisana je na 200 stranica i počela se provoditi korak po korak.

Također, ništa nije slučajno, koalicija koja vlada u Hamburgu, vlada i u Münchenu, tako da je to dio jedne šire priče. U kojoj se želi prekinuti nepotrebna potrošnja javnog novca. Svakako, plaćati Microsoftu za usluge koje se mogu naći u podosta kvalitetnoj besplatnoj verziji, nemaju previše smisla.

Ujedno, osim ova dva grada, identično viđenje budućnosti imaju Schleswig-Holstein, Thuringia, Bremen i Dortmund. Samim time, čini se da Microsoft mora gledati kako nadoknaditi gubitak desetaka tisuća uređaja i stotine milijuna eura, koliko je ostvarivao u Njemačkoj svih ovih godina. Ili će pronaći način kroz niže cijene, besplatne mogućnosti ili će gledati kako se pod naletom kvalitetnih "open source" rješenja počinje osipati kompletna zarada kompanije.

Iako se još nije objavilo koliko će se uštedjeti, München je obznanio da uklanjanje Microsoftovih proizvoda s 29.000 uređaja znači uštedu od oko 860 milijuna eura do 2026. Enorman je to novac, ali nije samo on u pitanju. Jer, Microsoft prati aktivnosti korisnika, a kad je riječ o gradskim vlastima, podaci koji se prikupljaju još su vredniji za kompaniju.

U vremenima kad se privatnost cijeni više nego ikad, a zelene političke opcije to itekako uvrštavaju u svoje programe, još je teže kompanijama kao Microsoft nastaviti s praksom kakvu su provodile svih ovih desetljeća. Stoga, za očekivati je da će se praksa isključenja plaćenih softverskih rješenja samo nastaviti u godinama koje dolaze. I to daleko šire od samih granica Njemačke.