UGROŽENA SKUPINA

Hakeri umirovljenicima prošle godine ukrali tri milijarde dolara

Hakeri umirovljenicima prošle godine ukrali tri milijarde dolara

Osobe starije životne dobi često su žrtve raznih prevara, a nikakve razlike nema ni po pitanju onih koje se odvijaju na internetu. Potvrđuju to i brojke, prema kojima su Amerikanci stariji od 60 godina prevareni za tri milijarde američkih dolara kroz prošlu godinu.

Kibernetički kriminalci ih imaju kao mete jer često osobe starije od 60 imaju poveće ušteđevine i uz to nedovoljno informatičkog znanja da bi prepoznali prevaru. To podrazumijeva i manjak antivirusnih alata ili sigurnosne provjere bilo koje vrste. Dakle, često su na vjetrometini i brojka koju su hakeri "izvukli" kroz 2022. samo na području SAD-a govori dovoljno sama za sebe.

Inače, Atlas VPN prenosi brojke koje je prikupio FBI i još jednom apelirao da se ljudi više informiraju, educiraju te porade na sigurnosti jer to je najbolji način za zaštititi se. Nadalje, moguće da je prevara bilo i više jer ovo što se broji jesu prijavljeni zločini. I njih je bilo gotovo 89.000 od strane 60-godišnjaka ili starijih.

Daleko od toga da je ovo sve, novac su gubili zbog prevara i mlađi Amerikanci. Jer, ukupno je kroz prošlu godinu samo Amerikancima ukradeno 8,8 milijardi dolara. Dakle, stariji od 60 godina su tek trećina i ni blizu jedina meta, niti su jedini lakovjerni.

Prema viđenom, za hakere je 2022. bila podosta unosna, a na globalnoj razini vjerojatno i još bitno unosnija... Stoga, ne treba prestati ponavljati da je potrebno paziti što se posjećuje, što se otvara i gdje se ostavljaju privatni podaci. Opreza nikad dosta.

Ono što se može napraviti kao "prva linija obrane" jest ne davati privatne podatke nikome osim potpuno pouzdanim osobama ili institucijama. Ako vam se netko obrati sam i traži određene podatke financijske ili osjetljive prirode, provjerite sami direktno ima li u tome istine. Također, ne klikajte na sumnjive reklame ili linkove u e-mail porukama i ne nasjedajte na "nagradne igre" u kojima ste pobjednik iako ih niste možda ni igrali...