Građani protiv obaveznih covid potvrda

Građani protiv obaveznih covid potvrda

Brojke zaraženih koronavirusom svakim su danom sve gore, obarajući pritom neslavne rekorde. S jedne strane djeca pohađaju školu na daljinu, s druge strane klubovi i kafići su puni. Procijepljenost je na niskim razinama, a cijepljenje odbijaju čak i neki zdravstveni djelatnici. Sve se više šuška o tome da će covid potrebe osim takvim djelatnicima trebati i nekim drugim zanimanjima.

Što o proširenju upotrebe obaveznih covid potvrda misle naši građani doznali smo anketom na portalu MojPosao, u kojoj je sudjelovalo više od 1.200 ispitanika.

Većina protiv uvođenja potvrda na radnim mjestima

Čak dvije trećine ispitanika (67%) ne slaže se s uvođenjem covid potvrda na radnim mjestima, bilo u javnom, bilo u privatnom sektoru. Takav stav argumentiraju slobodom odlučivanja i činjenicom da se i cijepljeni mogu zaraziti, ali i prenijeti zarazu te u tom smislu cjepivo ne štiti niti nas niti ljude oko nas.

„Treba postojati sloboda odluke, u smislu, ako se netko želi cijepiti neka se cijepi, a ostale koji se ne žele neka sami preuzmu odgovornost za svoje postupke“, komentira jedan ispitanik.

Svaka četvrta osoba (27%) covid potvrde bi uvela za sve djelatnosti jer, kako kažu, to je jedini način da obuzdamo epidemiju i vratimo se normalnom životu.

„To je jedini način da se poveća postotak procijepljenosti i da se riješimo ove situacije. Dok je god na dobrovoljnoj bazi neće se povećat procijepljenost“, poručuju.

Najmanji dio ispitanika, njih tek 6% smatra kako bi obavezne covid potvrde trebalo uvesti samo za određene djelatnosti i kategorije zanimanja kao što su zdravstvo, prosvjeta i trgovina. Također, neovisno o djelatnosti za sve zaposlenike koji su u doticaju s velikim brojem ljudi, rade u velikim uredima ili pak imaju kontakta sa strancima.

„Sve grane medicine, državne institucije, poput sabora, suda, prosvjeta, sport. i određene velike kompanije u kojima ima doticaja sa strancima ili ljudima koji rade u inostranstvu“, ističe jedan od sudionika istraživanja.

Još iz kategorije

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

11.01.2022.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja trackera, odnosno kolačića koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.