Građani protiv obaveznih covid potvrda

Građani protiv obaveznih covid potvrda

Brojke zaraženih koronavirusom svakim su danom sve gore, obarajući pritom neslavne rekorde. S jedne strane djeca pohađaju školu na daljinu, s druge strane klubovi i kafići su puni. Procijepljenost je na niskim razinama, a cijepljenje odbijaju čak i neki zdravstveni djelatnici. Sve se više šuška o tome da će covid potrebe osim takvim djelatnicima trebati i nekim drugim zanimanjima.

Što o proširenju upotrebe obaveznih covid potvrda misle naši građani doznali smo anketom na portalu MojPosao, u kojoj je sudjelovalo više od 1.200 ispitanika.

Većina protiv uvođenja potvrda na radnim mjestima

Čak dvije trećine ispitanika (67%) ne slaže se s uvođenjem covid potvrda na radnim mjestima, bilo u javnom, bilo u privatnom sektoru. Takav stav argumentiraju slobodom odlučivanja i činjenicom da se i cijepljeni mogu zaraziti, ali i prenijeti zarazu te u tom smislu cjepivo ne štiti niti nas niti ljude oko nas.

„Treba postojati sloboda odluke, u smislu, ako se netko želi cijepiti neka se cijepi, a ostale koji se ne žele neka sami preuzmu odgovornost za svoje postupke“, komentira jedan ispitanik.

Svaka četvrta osoba (27%) covid potvrde bi uvela za sve djelatnosti jer, kako kažu, to je jedini način da obuzdamo epidemiju i vratimo se normalnom životu.

„To je jedini način da se poveća postotak procijepljenosti i da se riješimo ove situacije. Dok je god na dobrovoljnoj bazi neće se povećat procijepljenost“, poručuju.

Najmanji dio ispitanika, njih tek 6% smatra kako bi obavezne covid potvrde trebalo uvesti samo za određene djelatnosti i kategorije zanimanja kao što su zdravstvo, prosvjeta i trgovina. Također, neovisno o djelatnosti za sve zaposlenike koji su u doticaju s velikim brojem ljudi, rade u velikim uredima ili pak imaju kontakta sa strancima.

„Sve grane medicine, državne institucije, poput sabora, suda, prosvjeta, sport. i određene velike kompanije u kojima ima doticaja sa strancima ili ljudima koji rade u inostranstvu“, ističe jedan od sudionika istraživanja.

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.