Grad Beč subvencionira ozelenjivanje fasada

Grad Beč subvencionira ozelenjivanje fasada
Julia Beck-Tatwort

Ozelenjivanje fasada vraćaju prirodu u grad i rashlađuju sive ulice. U tu svrhu je Grad Beč sa znanstvenicima razvio najnoviji projekt BeRTA-sustava koji je već primijenjen na deset različitih, zgradama „zagušenih" mjesta. Ozelenjivanje se sastoji od izdržljivih korita od vlaknastog cementa sa spremnicima za vodu i hranjive podloge, tj. supstrata. U korita se sade biljke koje se prilagođavaju fasadama.

Prvi korak ka zelenim fasada je savjetovanje s bečkim centrom za ozelenjivanje zgrada „GRÃœNSTATTGRAU“ (njem. zeleno umjesto sivog) koji i provodi projekt. Ako se požure s rezervacijom termina i dogovore savjetovanje u samoj zgradi, pojedini Bečani će i prije ljeta moći uživati u rastu i razvoju biljaka na fasadama. Grad Beč subvencionira troškove u iznosu i do 6.880 eura, pa je kompletno ozelenjivanje dostupno uz participaciju građana od 560 eura po koritu: savjetovanje, planiranje, predavanje i odobravanje zahtjeva za ozelenjivanje te postavljanje dvaju korita sa supstratom i biljkom.

Pilot-projekti ozelenjivanja fasada proteklih su godina pokazali da Bečane od namjere da ozelene svoje kuće i zgrade ne sprečavaju samo troškovi, nego i administrativni postupci. Stoga je provedba BeRTA-sustava zamišljena kao sveobuhvatni proces. U njega je uključena i pomoć oko predaje zahtjeva za ozelenjivanje zgrade odnosno kuće.

Ozelenjivanjem fasada postiže se čišći zrak i pozitivna mikroklima. Temperature ozelenjenih fasada znaju biti i do 13 Celzijevih stupnjeva niže, čime se smanjuje i emisija ugljičnog dioksida. Ozelenjene površine čuvaju građevine od vremenskih uvjeta i pomažu u smanjenju troškova obnove i održavanja. Osim toga, takve fasade ne podižu samo vrijednost nekretnine, nego pridonose i životnoj kvaliteti te zdravlju stanovnika.