NOVE MOGUĆNOSTI

Google planira ponuditi besplatnu alternativu za Dolby Atmos and Vision

Google planira ponuditi besplatnu alternativu za Dolby Atmos and Vision
Depositphotos

Google planira predstaviti odgovor na Dolby Vision HDR i Dolby Atmos 3D audio, koje će proizvođačima ponuditi potpuno besplatno ako ih uvrste u svoje uređaje.

Inače, Dolby Vision je napredni HDR format koji se koristi u većini najboljih 4K televizora, dok je Dolby Atmos podržan u većini najboljih "soundbar" uređaja na tržišnu i trenutno je poveća motivacija za njihovu kupnju.

Ali, bez obzira na njihovu neospornu kvalitetu, Google će svakako dobiti podršku činjenicom da nudi besplatnu alternativu, što znači da proizvođači ne bi morali Googleu plaćati nikakve naknade kako bi uključili podršku za njih. Primjerice, Dolby Vision košta do tri američka dolara po uređaju za uključivanje, a cijena Dolby Atmosa nije potvrđena.

Naravno, upućeniji će naglasiti da već postoji besplatna alternativa za Dolby Vision - HDR10+. Svakako, to bi trebala biti i ključna činjenica za ono što Google planira.

Naime, čini se da je YouTube glavni fokus za Google jer trenutno podržava osnovni HDR, poznat kao HDR10, ali ne i napredniju verziju - Dolby Vision ili HDR10+. Uz to, ne podržava nijedan 3D audio standard, od dva trenutno u upotrebi, a radi se o Dolby Atmos i DTS:X. Pritom je Atmos daleko bolje podržana opcija.

Treba naglasiti i da bi novi formati bili poticaj Android uređajima jer iPhone uređaji uključuju podršku za Dolby Vision i Atmos, što se uglavnom ne dobiva na Androidu. Iako, Samsung podržava HDR10+ i Dolby Atmos, no to je iznimka koja potvrđuje pravilo.

U Googleu se sigurno nadaju da mogu uvjeriti Netflix, Disney i ostale da podrže njegove nove formate, tako da korisnik može dobiti istu kvalitetu HDR-a i zvuka na svim Android uređajima prilikom streaminga, baš kao što imaju i korisnici na iPhoneu.

Sad samo treba pričekati i vidjeti kako Google sve skupa namjerava izvesti. Ono što se nagađa jest da će iskoristiti "postojeće kodeke za nove formate", što pak potencijalno znači da će Google za novi HDR format koristiti AV1 video kodek i HDR10+ podršku.

Za audio je teže predvidjeti u kojem će Google smjeru, ali već postoji besplatna 3D audio tehnologija i zove se Multi Dimensional Audio pa je moguće da će se Google odlučiti implementirati je.