Google ograničava koje aplikacije smiju vidjeti sve što imate instalirano na svom Android uređaju

Google ograničava koje aplikacije smiju vidjeti sve što imate instalirano na svom Android uređaju
Antonio Jularić

Google će uskoro biti selektivniji kad su u pitanju aplikacije u Play Storeu koje mogu “vidjeti“ korisnikove aplikacije na mobilnom uređaju. Tako nešto već se duže vrijeme navodi kao problem jer zadire u privatnost korisnika, a Google je napokon odlučio reagirati i od 5. svibnja uvesti restrikcije.

Naime, čak i aplikacije koje to nikako ne moraju imati kao mogućnost da bi normalno funkcionirale, imale su pristup svim drugim aplikacijama na uređaju. Naravno, potom bi se baratalo tim podacima na način koji vlasnici aplikacije žele. Srećom po korisnike, od 5. svibnja stižu spomenute restrikcije.

Znači, developeri će morati pružiti uvjerljive razloge zašto žele imati uvid u druge aplikacije na korisnikovom uređaju. Zasad su mirni po tom pitanju i ukoliko imaju "QUERY_ALL_PACKAGES" dozvole na Android 11, imaju uvid u sve što ih zanima po pitanju drugih aplikacija na uređaju gdje je instalirana njihova.

Također, već sad se zna koje će aplikacije sasvim sigurno dobiti dopuštenje uvida u sve druge instalirane aplikacije. Upravitelji datotekama (eng. file managers), internetski preglednici, antivirusne aplikacije, aplikacije koje se vežu uz financije - digitalno bankarstvo, digitalni novčanici i slično.

Ono što posebno treba naglasiti jest da sve one aplikacije koje nastave tražiti dopuštenje za uvid u druge aplikacije i nakon 5. svibnja, bez da imaju opravdani razlog za to, riskiraju da ih Google u potpunosti ukloni s Play Storea. Tako nešto nitko si ne može dopustiti, a i tako nešto će biti jasna potvrda o tome koliko aplikacija je svjesno zloupotrebljavalo "široke ruke" Googlea po ovom pitanju.

Jasno, iz Googlea su sve to znali, ali im je odgovarala situacija kakva je bila, što više nije slučaj zbog konstantnih pritisaka od strane privatnih građana raznih institucija i organizacija, ali i državnih vlasti.