Za 10 posto udjela ulaganje od 300 milijuna dolara

Google investira u startup kako bi stvorio konkurenciju ChatGPT-u

Google investira u startup kako bi stvorio konkurenciju ChatGPT-u
Depositphotos / Ilustracija

Google je uložio oko 300 milijuna dolara u softverski start-up Anthropic kako bi osigurao prisutnost u novom polju generativne umjetne inteligencije. Pretraživački div preuzeo je 10 posto udjela u tvrtki.

Ulaganje slijedi poteze drugih velikih tehnoloških igrača da povećaju svoj utjecaj na manje tvrtke koje rade na razvoju umjetne inteligencije. Jedan od tih istaknutih je Microsoft, koji je prije tri godine uložio u generativnog AI razvijača OpenAI, a prošlog mjeseca najavio ulaganje više milijardi dolara u tvrtku. OpenAI je privukao značajnu pažnju posljednjih mjeseci zbog rastuće popularnosti njegovog chatbota ChatGPT.

Kao i vijest o ulaganju iz Googlea, Anthropic je zasebno izjavio da je odabrao Google Cloud kao svog preferiranog pružatelja usluga oblaka, a partnerstvo je osmišljeno tako da tvrtke mogu zajednički razvijati računalne sustave umjetne inteligencije. Za Google, glavna atrakcija Anthropica je njegov AI pomoćnik Claude, za kojeg se pretpostavlja da će se pojaviti kao konkurent ChatGPT-u, ali još nije javno objavljen. Anthropic je osnovan 2021. i već je privukao ulaganja od 700 milijuna dolara, uglavnom iz hedge fondova.

Kao i OpenAI, radi na razvoju generativne umjetne inteligencije, tehnologije koja može razviti sadržaj visoke kvalitete iz jednostavnih tekstualnih upita. Vjerojatno motivirani Microsoftovim pritiskom, svi znakovi upućuju na to da će Google ove godine napraviti veliku igru oko umjetne inteligencije. U prošlotjednoj objavi prihoda za četvrto tromjesečje, glavni izvršni direktor Sundar Pichai rekao je da je Google dobro pozicioniran u AI-u dok doseže točku preokreta, zadirkujući planove za otkrivanje novih usluga temeljenih na tehnologiji u bliskoj budućnosti.