Umjetna inteligencija može zamijeniti ljude u 4 ključne industrije i ostaviti milijarde bez posla

Umjetna inteligencija može zamijeniti ljude u 4 ključne industrije i ostaviti milijarde bez posla

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija izaziva podosta rasprava zbog potencijala koji ima, a mogao bi koštati posla milijune diljem svijeta. Ili, ako je vjerovati mišljenju Petera Bergena izrečenom na CNN-u, bez posla bi mogle ostati milijarde ljudi!

Nažalost, tehnološki napredak ne prati i društveni napredak, zato se još uvijek svaki iskorak prelijeva u stvaranje profita kroz poboljšanu produktivnost, brzinu, preciznost... Tako je i s umjetnom inteligencijom, barem ako je vjerovati dojmu. ChatGPT i slični alati već sad su kreativni i umjesto da ih se koristi kao ispomoć ljudima, traže se načini kako ih zamijeniti.

Konkretnije, umjesto da umjetna inteligencija obavlja automatizirane procese i olakšava ljudima baviti se kreativnijim radnjama, inovacijama te općenito radu za opće dobro, postavljaju se temelji kako na nju prebaciti sve što se može prebaciti, zbog benefita manjih interesnih grupacija.

Bergen napominje da alati bazirani na umjetnoj inteligenciji već sad pišu kolumne, iako uz činjenične pogreške jer još ne "hvataju" aktualnosti. Ali, zato eseje iz povijesti, umjetnosti, raznih tema koje su se zbile u prošlosti, ili imaju temelje u njoj, prelijeva praktički savršeno "na papir". Za koju godinu bit će naprednija i moći će činiti više, što znači da može mijenjati više aktivnosti koje su radili ljudi.

Ukratko, nije u opasnosti samo proizvodnja, nisu u opasnosti uslužne djelatnosti, u opasnosti su i one kreativne, u opasnosti su umjetnost, kultura, mediji, zabavna industrija u cijelosti...

Zaključak priče je da osim konstantne težnje za stvaranjem tehnološkog napretka ljudi "stanu na loptu" i uklope ga u svakodnevicu, da bude na usluzi, da bude ispomoć i da nam olakša živote. Ovako, umjetna inteligencija poistovjećuje se isključivo s katastrofom koja će nas degradirati, odnosno, učiniti nepotrebnima...

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.