PLANIRANA MODERNIZACIJA

Goodyear s novim pametnim gumama podiže razinu sigurnosti u prometu

Goodyear s novim pametnim gumama podiže razinu sigurnosti u prometu

Goodyear se na CES sajmu u Las Vegasu ove godine fokusirao na napredne oblike mobilnosti kao što su inteligencija guma, virtualni razvoj guma i usluge za upravitelje voznih parkova. Sve to u skladu je s planom kompanije da do 2027. modernizira proizvode i usluge.

Prema podacima Nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu u 2021. zabilježeno je više od 1,7 milijuna sudara stražnjim dijelom vozila, što čini gotovo trećinu svih sudara u Sjedinjenim Američkim Državama. S ciljem smanjenja broja nesreća Goodyear i nizozemska istraživačka organizacija TNO predstavili su nove mogućnosti za veću sigurnost u prometu. Kako bi povećali sigurnost u prometu, u upravljačku jedinicu sustava protiv blokiranja kotača (ABS) testnog vozila integrirali su tehnologiju pametnih guma (Goodyear SightLine).

Naime, ABS je važna sigurnosna komponenta suvremenih vozila koja pomaže vozaču održavati kontrolu nad upravljanjem tijekom kočenja. Goodyear i TNO zajedničkim istraživanjem i testiranjem na testnom vozilu dokazali su da usavršeni ABS-sustav opremljen informacijama o vrsti guma i njihovim značajkama može potencijalno poboljšati opću učinkovitost sustava i skratiti zaustavni put za gotovo dva metra.

A kako bi unaprijedio sustav pametnih guma, Goodyear se udružio s kompanijom ZF na način da je ukomponirao svoj SightLine s ekosustavom ZF Cubix. Rezultat je osigurani prijenos podataka o gumama i cesti u sustav podvozja, što omogućuje bolje iskustvo vožnje s većom udobnošću, pouzdanijom kontrolom i povećanom učinkovitošću.

SightLine prepoznaje čak i djelomični akvaplaning i pruža preporuke za optimalnu brzinu radi bolje kontrole nad vozilom, a programska oprema cubiX opremljena je podacima o gumama i pri prepoznavanju povećane opasnosti od akvaplaninga mehanizmu podvozja šalje korektivne mjere za stabilizaciju vozila. Sinergija između performansi Goodyear SightLine i cubiX može osigurati i bolji odaziv vozila, preciznije i linearnije upravljanje, bolje reagiranje u zavojima, veću stabilnost, manje opterećenje upravljačkog sustava i manje neugodnih intervencija.

Zbog integriranja sustava cubiX i SightLine, Goodyear i ZF su na CES-u dobile nagradu za inovacije u kategoriji tehnologije vozila i napredne mobilnosti.

Također, Goodyear je predstavio i nove gume za električna vozila pod nazivom ElectricDrive 2 za sva godišnja doba. Poboljšane su održivim materijalima, otporom kotrljanja i dugotrajnim životnim vijekom gaznog sloja za maksimalnu učinkovitost vozačevih električnih vozila. Te su gume i dokaz Goodyearova zaokreta prema održivosti te sadrži najmanje 50 posto održivih materijala po težini gume.